Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joaquim de Cetla de Nunyes - MURO DE ALCOY (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 274)



Data de construcció Segles XVII-XVIII
Descripció El campanar està situat a la part posterior del temple. És de planta quadrada i té tres cossos, tots ells construïts amb sillars de pedra. El primer d'ells s'alça sobre un basament i es divideix en dos trams separats per unes motllures. El segon cos presenta una cornisa a la part inferior i altra a la superior, així com quatre finestres amb arcs de mig punt. A l'exterior sols hi ha unes motllures situades als murs. El tercer cos és semblant al segon i té uns arcs en diagonal de rajola, afegits posteriorment i un remat amb pinacles. La torre disposa d'una escala interior que arriba fins a la sala de les campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Abans de 1936 sembla que el conjunt estava format per tres campanes. Fins a la mecanització dels anys 80 les dos foses als anys 40 del segle XX tenien truges de fusta, fetes al mateix temps que es varen fondre. És possible que disposaren de llargues cordes unides als batalls per repicar-les des dels peus del campanar.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. Les dos campanes estan instal·lades al segon cos de la torre amb truges de ferro de la foneria Manclús i mecanitzades amb motor de vol continu i electromall. Tenen batalls lligats i reforçats amb cable de seguretat.
Conservació, manteniment
Campanes Té un conjunt de dos campanes dels tallers de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. La menor és de 1939 i porta els noms dels padrins (Maria Dolors Joaquima), la gran és de 1940 i està dedicada a la Mare de Déu de la Pau.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes segurament es repicaven manualment des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als batalls i es voltejaven des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Les campanes es voltegen i repiquen automàticament.
Intervencions El campanar es va construir entre els segles XVII i XVIII. De les antigues campanes no es conserva cap i sembla que el joc estava format per tres bronzes. Les actuals varen ser adquirides en 1939 (la xicoteta) i 1940 (la major) a la foneria de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida. Durant la dècada dels anys 80 o 90 la foneria de Salvador Manclús les va mecanitzar. Les truges de fusta de totes les campanes per altres de ferro i les dotaren amb motors de vol continu i martells elèctrics.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (1998)
  • MONTELL TORMO, Isaac (22-05-2017)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; CALBO, Javi [Documentació de les campanes i actualització de les fitxes] (23-08-2019)
  • 17 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 10-04-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesMaria del Dolors Joaquina (1)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA19395593
    Sala de les campanesMare de Déu de la Pau (2)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA194077264

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • MURO DE ALCOY: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 72 Visitants: 71 Usuaris: 1 - servidor