Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Roc - LLOCNOU DE SANT JERONI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 273)


Data de construcció 1950 – 2002 (meitats dels XX i principis del XXI)
Autor Pablo Soler Lluch (primer cos); Ramón Cervera Prada, José Maria Fran Bretones i Maria José Mira Sal
Descripció Modern campanar de planta quadrada que s’inicia a la dreta del temple amb fàbrica de rajola nova i continuat amb un cos del mateix prisma, amb un finestral central a cada banda, i aquestos amb contraforts semi-acabats, rematat amb tres cosos prismàtics ascendents i coronat amb un copulí amb veleta. Al interior del campanar, en primer lloc s’accedeix per una escala perimetral, la original desde la construccióde la torre i el temple, fins a l’any 2000 inacabada, i sols amb una campana; Al llarg de la pujada al campanar podem trobar també les quatre cordes mitjançant es repicaven les noves campanes avans de ser mecanitzades. Seguidament, es pot accedir a la sala de les campanes desde una cilíndrica trapa, i pujant al remat per una llarga escala, al copulí podem trobar un plat ceràmic, on hi ha inscrit en ell: “+VT EXAVDIAS DEPRECATIONEM SERVI TVI ET POPVLI TVI ISRAEL, QUODCVMQVE ORAVERINT IN LOCO ISTO/ (III REG 8,30)*ET EXAVDIES IN LOCO HABITACVLI TVI IN CAELO, ET CVM EXAVDIERIS, PROPITIVS ERIS.”
El campanar emula els remats dels campanars d’arquitectura barroca valenciana de model modernitzat, amb carácter vanguardista, i projectat de bell nou a partir del cos de les campanes junt al remat, pres de les traces d’un anterior model a l’actual campanar de Llocnou.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original El nou campanar de Llocnou de Sant Jeròni (2002), conserva el model tradicional de les trujes de fusta de perfil valencià de fusta d'iroko realitzades per l'empresa Electrorecamp S.l, la seua acústica es d'una sola nota tímbrica entre les quatre campanes, una del segles XIX i les altres tres restants del any 2000 amb el nom de Gonçal, Carolina, Puríssima i Bonamira foses per l'empresa Holandesa Eijsbouts totes elles amb una instal·lació elèctica que permiteix el toc manual i tradicional i no danya l'estructura de la torre campanar. El campanar es d'estil vanguardista de fàbrica de rajola tot ell i rematat amb un copulí de ferro.
Estat anterior El campanar de la Parròquia de Sant Roc de Llocnou es trobava inacabat, ja que feren un projecte de la nova esglesia, amb un campanar de senzilles dimensions i d’estil neoclàssic, no obstant es van quedar sense prou fons a més de que van fer grans canvis al plànol de la nova església prevista, el campanar es va quedar fins a meitat del cos de les campanes, a causa d’aquesta situació es va instal•lar entre dos murs l’única campana existent de l’anterior esglesia de Llocnou fins al any 2000.
Estat actual El campanar es troba en un molt bon estat de conservació, diferenciant l’inici del mateix campanar, del cos de les campanes juntament al remat; En quan a les campanes, també tenen actualmente una bona conservació les quatre amb trujes de fusta de perfil tradicional valencià i dotades de motor de vol a impulsos.
Conservació, manteniment
Campanes Llocnou a comptat desde els principis de l’antiga esglesia, aquesta que era prou semblant a l’esglesia d’Almiserà, amb dues campanes datades al segle XIX, una d’elles l’actual Gonçal, l’altra potser segurament fora del mateix fonedor. Fins la Guerra Civil que la campana major va ser tirada de l’espadanya quedant com a única campana existent el Gonçal que servia de senyalera d’algun esdeveniment en temps de guerra. Més tard es va enderrocar l’antiga esglesia, preservant a l’unica campana, el Gonçal, de la seua desaparició, amb aquest fet, es va traçar un nou temple per a Llocnou, amb un campanar de senzilles característiques, però no es va acabar a falta de fons, cap a la década dels 60 i 70 es va instal•lar el Gonçal per Manclús amb una truja de ferro i un mecanisme de vol, que promte es va desvaratar al nou campanar entre dos menuts murs que es van quedar a mig acabar a l’altura de la sala de les campanes.
Cap a l’any 2000 es crea un nou projecte per acabar el campanar, afegint el cos de les campanes i el remat, junt aquesta proposta de Rafel García Mahiques també es decideix a fondre tres noves campanes per al nou campanar encarregades a la foneria Royal Eijsbouts d’Asten a Holanda, per intentar fer una nota tímbrica amb una sola tonalitat entre el Gonçal i les tres noves campanes. El mateix any es van fondre, i es van portar a Llocnou, estrenant-les el mateix dia de la seua benedicció pels Campaners de la Catedral de València, més tard es van pujar al campanar, esperant que finalitzaren les obres del mateix, una vegada pujades es van instal•lar amb trujes de fusta de perfil tradicional valencià i manuals. L’any 2007 l’empresa Electrorecamp S.l es va encarregar de motoritzar les quatre campanes amb motors de vol impulsos i electromartells.
Tocs tradicionals de campanes A l’antiga ermita les campanes eren tocades a vol per a tot tipus de solemnitat i a repic de missa. A la construcció del campanar, la campana Gonçal va ser tocada una temporada per un motor de vol seguit instal•lat per la casa Manclús, pero aquest promte va deixar de funcionar a causa de que no va resistir els agents meteorològics ja que estava al descobert. L’any 2000 a partir de la construcció del nou campanar i ja restaurades les quatre campanes, eren tocades de forma manual, els vols es feïen desde la mateixa Sala de les Campanes, i els repics desde els peus del campanar, encara es conserva les cordes que aplegen hasta davall. Encara avuí en dia les campanes son tocades de forma manual per jovens en algunes festes, normalment a les festes del poble.
Tocs actuals de campanes Actualment la Parròquia te programats al seu ordinador els tocs més bàsics: Missa de diari, missa dominical o de solemnitat, senyal de difunt d’home o dona, missa funeral d’home o dona, l’Angelus festiu i per a les solemnitats es queden reservats els vols de les quatre campanes i vols generals. També es toquen en festes de manera manual per jovens del poble.
Intervencions L’antiga esglesia de Llocnou de Sant Jeròni era una senzilla ermita amb una espadanya de dues finestres, que a meitat del segle XX es va enderrocar a la Guerra Civil quedant una campana de les dues, el Gonçal, amb aquest fet es va traçar un nou temple d’estil neogòtic amb una torre campanar de caràcter neoclàssicista, no obstant així es van fer canvis al plànol de l’esglesia i el campanar no es va poder acabar, instal•lant-se a finals de la década dels 60 el Gonçal, l’unica campana existent de l’antic temple. Fins l’any 2000 que Rafael García Mahiques crea el projecte de reacabar la torre tant constructivament com sonorament, amb un modern cos de campanes i remat de rajola, i un conjunt de campanes afinades amb una sola tonalitat tímbrica, que es van beneïr el mateix any i després més tard es van pujar al campanar, i eren tocades de forma manual fins el 2007 que s’inicien els treballs de mecanitzar les quatre campanes.
Notes En el moment de la construcció de l´església (anys 1950-1956) no es va acabar el campanar, construint-se sols el primer cos, restant el cos de campanes com una terrassa. El cos de campanes i el remat han estat projectats de bell nou en el projecte de rehabilitació del campanar a càrrec dels arquitectes Ramón Cervera Prada, José Maria Fran Bretones i Maria José Mira Sala. L’execució de les obres de rehabilitació van tindre lloc entre febrer i agost de l'any 2002.
L'impuls de Rafael García Mahiques ha aconseguit, que en l'any 2000 l'ampliació de les campanes d'una a quatre, i la posada en marxa del projecte de rehabilitació del campanar, aquest àmpliament recolzat per la població de Llocnou. Beneïdes les noves campanes el 12 d'agost del 2000, el campanar, rehabilitat, amb les campanes instal.lades, va ser també beneït l’11 d’agost del mateix any.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (10-08-1999)
  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (12-08-2000)
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (25-04-2003)
  • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau; MARTÍ CAMARENA, Alex [Edició de les epigrafíes de les campanes] (01-01-2015)
  • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau; MARTÍ CAMARENA, Alex (08-03-2015)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    AVANLlocnou de Sant Jeroni estrena mañana sus campanas holandesas y construirá el campanario en invierno para adecuarlo a ellas2000
    ESTEBAN, HéctorLos vecinos de Llocnou de Sant Jeroni compran las campanas sin tener campanario para voltearlas2000
    GREMI DE CAMPANERS VALENCIANSSolemne Benedicció de les Noves Campanes - Llocnou de Sant Jeroni2000
    PASTOR, F. y BENAVENT, L.Ya tienen las campanas, ahora sólo les falta ... ¡el campanario!2000
    WALLACE, SteveEl obispo Manuel Ureña bendice hoy en Llocnou las tres nuevas campanas2000
    Diario de ValenciaBendicen el campanario de Llocnou de Sant Jeroni2002
    Infosafor.comLlocnou conclou el projecte de campanar amb la motorització de les campanes2007
    REDACCIÓN/ LLOCNOU DE SANT JERONILas campanas de la iglesia sonarán por un mecanismo eléctrico2007
    GARCÍA MAHIQUES, RafaelCelebració del IV Centenari de la Fundació de Llocnou: el projecte de campanes (1)2009
    AMANIDA DE PROJECTESFichas Campanarios Safor2010
    MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoFitxes Campanars de la Safor2010
    80 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 10-10-2019

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesEl Gonçal (1)ROSES, FRANCISCO18484864
    Sala de les campanesLa Carolina (2)EIJSBOUTS200065159
    Sala de les campanesPuríssima Concepció (3)EIJSBOUTS200077264
    Sala de les campanesLa Bonamira (4)EIJSBOUTS200098545

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • LLOCNOU DE SANT JERONI: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 98 Visitants: 98 Usuaris: 0