Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Francesc d'Assís - LLÍRIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 270)


Data de construcció 1967
Descripció Moderna cosntrucció de planta cuadrada, situada als peus del temple, formant part de la façana principal. L'obra es de escasa altura, amb cuatre finestres per a les campanes de forma rectangular i una balustrada remata la fábrica. És de rajola, recoberta amb caravista que forma figures geomàtriques en la cara exterior.

Compta amb una escala interior amb diverses sales, algunes emprades per guardar trastos i l'última amb la maquinaria del rellotge. L'escala finalitza a la Sala de les Campanes, accedint al terrat per mitjà de una escala de gat.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti Compta amb escasos graffitis moderns i d'escàs interés.
Estat actual Es trova en un bon estat de conservació exteriorment. Al interior en algunes sales s'acumulen restres de la construcció del campanar com rajoles o els contrapesos originals del rellotge. Per un altra banda seria convenient retirar algunes estructures metàliques del terrar, així com fustes que allí es localitzen.
Campanes Antigament a l'espadanya es localitzava una única campana. Amb la construcció del campanar en 1967 es va fondre el 17 d'agost d'eixe any una campana per la casa ROSES d'Atzeneta d'Albaida, amb un pes de 221 kg, junt a la campana gran de Bétera. A l'espadanya situada sobre la cúpula es situava la campana menuda, fosa per Aleaciones LIG en 1940 i reubicada posteriorment al campanar. Finalment al terrat es localitzava la campana de les hores, que será baixada a la Sala.

El 10 de juny de 2013 s'inicien els treballs de restauració del conjunt de campanes a càrrec de ELECTRORECAMP S.L. Aquests treballs han suposat la substitució de les truges de ferro de les les tres campanes grans existents a la Sala de les Campanes per altres de fusta. Per un altra banda la campana de les Hores ha canviat de ubicació passant a la sala amb les altres i preparada per voltejar amb truja de fusta, mentre que el Tiplet passa a ocupar el lloc de la campana de les Hores. Finalment s'ha afegit una campana nova, que és la més menuda de les cinc de la sala i dedicada a Sant Miquel, patró de Llíria. Les campanes tornen restaurades al temple el 20 de setembre, sent beneïdes el dia següent i pujades a la torre el dia 23 del mateix mes.

Amb els treballs de restauració els motors de vol continu han estat substituïts per motors de vol continu, més respectuosos amb la tradició i que a més permeten el toc manual de les campanes.
Tocs tradicionals de campanes En el moment de la construcció del campanar sols comptava amb una campana que es repicava i voltejava. Curiosament per als tocs de mort aprofitaven el distint gruix de la campana, que en funció del lloc on es colpege varia, per tocar amb un martell, colpejant a l'espatlla, mig i al peu.
Tocs actuals de campanes Els tocs són exclusivament automàtics, estant les cinc campanes preparades per al volteig. A més les tres grans compten amb electromalls per als repics.
Intervencions El edifici formava part del Convent dels Franciscans Alcantarins, el qual tenía una espadanya prop del actual campanar, amb una sola campana, construïda a finals del segle XVIII. Aquesta va ser derribada en 1958, deixant pas al actual campanar alçat durant l'any 1967.
Autors
 • ALEPUZ CHELET (10-05-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la restauració de les campanes] (21-09-2013)
 • Rogle, roda de campanes
  Rotge de moderna factura situat a la sagristía junt a la campaneta d'eixida a missa.

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  AVANLa parroquia San Francisco de Asís de Llíria retira sus cinco campanas para restaurarlas2013
  12 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 27-10-2014

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les CampanesSant Miquel Arcàngel (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20134037
  Sala de les CampanesD´hores (2)1850ca4864
  Sala de les campanesSant Francesc d'Assís (3)MANCLÚS, SALVADOR198557107
  Sala de les campanesLa Puríssima (4)MANCLÚS, SALVADOR198672216
  Sala de les campanesSanta Maria de Portacoeli (5)MANCLÚS, SALVADOR197993466
  TerratTiplet (0)ALEACIONES LIG (VALÈNCIA)19403525

  Rellotges

  Rellotge mecànic - Parròquia de Sant Francesc d'Assís - LLÍRIA (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)


  Existent Parat Motor elèctric

  AutorsMANCLÚS, SALVADOR
  Data de construcció 1967
  Descripció Baix del nivell de les campanes, es localitza la sala amb la maquinària del rellotge. Indica que és de l'empresa Salvador Manclús que el va instal·lar en 1967 a expenses del Ajuntament de Llíria. Actualment es conserva parat i subsituït per un ordinador.
  • ALEPUZ CHELET, Joan (24-09-2013)
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 01-10-2013
  1 Fotos

 • LLÍRIA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 16-10-2021
  Convertir a PDF