Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Josep de Vilafranquesa - ALACANT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 25)


Data de construcció Segle XVII
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església parroquial. És de planta quadrada i té tres cossos. El primer es divideix en quatre trams que presenten carreus als angles i la resta del mur lluït i pintat. Hi ha diverses finestres per a il·luminar l'escala interior de la torre i al tercer nivell una esfera o mostra del rellotge. El segon cos presenta una estructura semblant al primer, però destaquen les quatre finestres amb arc de mig punt (una per cada lateral) i amb unes motllures a l'altura de la imposta. El terrat està delimitat per una balustrada amb pinacles als angles. La torre té un primer tram d'escala que recorre el seu perímetre interior i poc després passa a ser de caragol fins al terrat.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes estaven instal·lades amb truges de fusta de perfil tradicional local i dotades amb accessoris per al seu toc manual. La gran disposava d'una maça horària que estava connectada amb la maquinària del rellotge.
Estat anterior L'any 1995 l'estat de conservació del campanar era molt precari. Les campanes no es voltejaven i sols funcionaven els electromalls.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. La maquinària està ubicada al seu lloc original però no està en funcionament. Les tres campanes ocupen les finestres del segon cos i estan instal·lades amb truges de ferro de la foneria Manclús. Disposen de motor de vol continu i electromalls. El de la campana granté un electormall que colpeja massa baix i ha danyat de forma irreversible algunes parts de la sanefa.
Campanes Hi ha un total de tres campanes. La xicoteta actual es va refondre en 1972 a causa del trencament d'una anterior, fosa en 1909 i dedicada a Sant Josep. La mitjana va ser fosa per Félix López en 1803 i està dedicada a la Mare de Déu dels Dolors. La major va ser fosa l'any 1740 i porta els noms de Josepa Maria Lluïsa.
Tocs actuals de campanes Les tres campanes es repiquen i voltegen automàticament. La gran toca les hores.
Intervencions Durant la dècada dels anys 70 del segle XX la foneria Manclús va mecanitzar les campanes amb motors de vol continu i canvià les truges de fusta per altres de ferro. Després de l'any 1995 es va restaurar el campanar i també es canviaren els batalls i instal·laren electromalls monofàsics.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Els motors s'han de canviar per altres d'impuls que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (26-07-1995)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (17-01-2021)
 • 16 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 25-01-2021

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Campana1909

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesSant Josep (1)MANCLÚS, INDUSTRIAS (VALÈNCIA)19725281
  Sala de campanesMaria Dolors (2)LÓPEZ, FÉLIX180366166
  Sala de campanesJosefa Maria Luïsa (3)174098545

  Rellotge

  Rellotge mecànic - Parròquia de Sant Josep de Vilafranquesa - ALACANT (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)

  Existent Parat Manual

  Empresa de mantenimentMANCLÚS, SALVADOR
  Data de construcció 1960ca
  Descripció El rellotge actual sembla que es va adquirir entorn de la dècada dels anys 60 del segle XX i podria substituir un més antic de datació desconeguda. Va ser instal·lat per la foneria de Salvador Manclús, qui segurament el va adquirir a una empresa dedicada la fabricació de rellotges de torre.
  • ALEPUZ CHELET, Joan (17-01-2021)
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 25-01-2021
  12 Fotos

 • ALACANT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 04-03-2021
  Convertir a PDF