Inventari de Campanes

Cartoixa de Montealegre - TIANA (CATALUNYA)

(Referència: 2252)


Descripció La Cartoixa de Montalegre és un monestir de l'Orde de la Cartoixa (també anomenat orde de Sant Bru) situat al terme de Tiana, amb orígens el 1415. És l'única cartoixa catalana que encara conserva una comunitat de monjos...
Els edificis de la cartoixa s'organitzen al voltant de dos claustres juxtaposats. Primer es construí un sol claustre, l'interior, les obres del qual acabaren l'any 1448. Aquest és prou gran, té 55 metres de costat, i és d'estil gòtic força senzill, amb trams de tres arcs recolzats sobre columnetes. Al seu voltant s'hi construïren la cel·la del pare prior, i setze cel·les per als monjos. L'any 1636 es va ampliar el nombre de cel·les fins a les 30 actuals.
Totes les cel·les són de la mateixa grandària i distribució, i es divideixen en diverses zones destinades a funcions distintes. La part coneguda com la de l'Ave Maria es destinava antigament a cuina, ja que els monjos únicament menjaven en el refectori comú en dies assenyalats. Encara que la zona de la cuina no funciona actualment com a tal, totes les cel·les tenen una xemeneia que recorda el seu antic ús.
En el cubiculum, d'uns set metres de llarg per quatre d'ample, hi ha una zona destinada a l'oració, i també una taula. Una finestra que dóna al jardí que permet l'entrada de llum a la cel·la. A l'extrem oposat hi ha el llit i un petit armari per a guardar objectes personals del monjo. El 1901 s'hi afegí una petita habitació destinada a la realització de treballs manuals.
L'església és d'un gòtic senzill, construïda entre 1415 i 1463. És un temple allargat i estret, sense capelles laterals, molt senzill i organitzat basant-se en dos cors: un per als pares i l'altre per als germans. No existeix una zona per a fidels, ja que no es permet l'entrada als oficis religiosos a ningú que no resideixi a la cartoixa. VIQUIPÈDIA (22-11-2015)
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-9147

Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

AutorTítolData
ERMECPresentación de referencias de instalaciones2009
13 Fotos
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 11-01-2023


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • TIANA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 06-05-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 51 Visitants: 51 Usuaris: 0