Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Bertomeu Apòstol - ALMUSSAFES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 2147)


Data de construcció S. XVIII
Descripció La parròquia compta amb una torre campanar, de planta quadrada i tres cossos, ubicada junt a la façana principal de l'església. El primer cos no compta amb més decoració que l'esfera del rellotge amb una senzilla moldura. El segon és el cos de les campanes amb quatre finestres, mentre que el exterior està decorat amb quatre pilastres toscanes per cara i una cornisa. Els dos primers cossos estan separats per unes moldures. El terrat està delimitat per una balustrada i al centre hi ha un templet de planta quadrada, també amb quatre finestres i coberta amb quatre aigües. El campanar està rematat per una veleta.

El seu interior té una escala "a la castellana", que recorre el perímetre interior del campanar fins arribar a la Caseta del Rellotge, on es conserva la maquinària. Des d'aquest punt l'escala es torna de caragol fins arribar a la Sala de les Campanes. En aquesta trobem una escala metàl·lica per accedir al tercer cos.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes estaven instal·lades amb truja de fusta, de perfil tradicional valencià i possiblement amb algunes peces de formigó. Des de les campanes passarien llargues cordes fins als peus del campanar.
Estat anterior La fàbrica del campanar es trobava en un regular estat de conservació, principalment a causa la caiguda de part de la pintura, en especial als murs de la Sala de les Campanes.
En quant a les campanes, les tres grans tenien martells trifàsics, de resposta lenta i que ja han estat canviats per electromalls.
Estat actual El campanar es troba en bon estat de conservació, ja que entre els anys 2016 i 2017 s'ha restaurat la façana del temple junt a la torre (el interior de la Sala de Campanes i el remat), no obstant part de l'escala del campanar a caigut, dificultant el pas fins la Sala de les Campanes i la resta de l'interior es troba brut. Els quatre bronzes es troben instal·lats amb truges de ferro i mecanitzades amb motors de vol continu. Les tres grans a més, tenen electromalls, per repicar-les automàticament. Les truges estan oxidades a causa de la seua continuada exposició als agents atmosfèrics. Per un altra banda els batalls estan lligats i reforçats amb cable de seguretat.

Vist l'estat en que es troba el conjunt seria recomanable iniciar els treballs de restauració del conjunt. Les campanes es deurien baixar del campanar per netejar-les per dins i fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta. Els mecanismes de vol de les campanes es deurien renovar per motors d'impulsos, que imiten l'estil de tocar tradicional i permeten el toc manual de les campanes.
Campanes Compta amb quatre campanes, instal·lades totes elles en la Sala de les Campanes. Tres d'elles són les foses en 1945 per la foneria Hnos Roses de Silla, la menor de les quals està dedicada a Sant Roc. La tercera està dedicada a Sant Bertomeu, titular del temple parroquial, mentre que la gran a la Santíssima Creu, patrona del poble. La mitjana és una campana fosa en 1799 pels Roses de Chella (València), que possiblement es tracte d'una campana del Servei de Recuperació portada al poble entorn a 1940 per suplir el buit de les campanes perdudes. Desconeixem la torre per a la que va ser fosa originàriament, de la qual seria despenjada en 1936 i portada a un magatzem.
Tocs tradicionals de campanes Sembla que com a mínim les dos campanes grans es repicaven des dels peus del campanar amb llargues cordes unides als batalls, possiblement la tercera es tocara de manera similar. La més menuda tan sols voltejaria. Les campanes es voltejaven des de la mateixa Sala de les Campanes. Per un altra banda el campanar comptaria amb matraca, que seria tocada durant el Tridu de Pasqua.
Tocs actuals de campanes Les quatre campanes voltegen i a més les tres grans repiquen. Els tocs són automàtics.
Intervencions La torre és una construcció de finals del segle XVIII, contemporani a la construcció del temple parroquial. La seua construcció segueix els models dels campanars barrocs valencians, depurant els elements ornamentals i resultant un campanar de gust més classicista. Poques dades tenim de les antigues campanes del poble, ja que l'única antiga sembla una campana del Servei de Recuperació, pujada al campanar al poc d'acabar la Guerra Civil (1936-1939). En 1945 es van encarregar tres campanes noves per completar el conjunt. Els treballs s'encarregaren a la foneria dels Hnos. Roses de Silla, arribant en juliol d'eixe any les campanes al poble per ser beneïdes durant la celebració de les festes patronals. A finals de la dècada dels setanta es va mecanitzar el conjunt a càrrec de la casa Salvador Manclús del Grau de València. Les truges de fusta es canviaren per altres de ferro i es mecanitzaren les campanes amb motors de vol continu. Les tres grans a més ho feren amb martells trifàsics.
Cap a mitants de l'any 2016 s'interve en la façana del temple, restaurant i pintant la portada i el campanar. A banda s'han pintat els jous de ferro de les campanes, així com el bronzes imitant el daurat original. A principis de l'any 2017, 2001 Tècnica y Artesanía instal·la una esfera nova per al rellotge i substitueix el sistema electro-mecànic de les hores.
Autor
  • LLOP i BAYO, Francesc (10-11-2004)
  • BUIGUES METOLA, Marcos [Observació des del carrer] (22-02-2009)
  • ABARCA LLÒPIS, Javier (25-12-2012)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar, rellotge i les campanes] (30-10-2014)
  • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (17-11-2017)
  • Matraca
    No compta actualment amb matraca, no obstant a la finestra est hi ha un coixinet i marques al mur d'haver existit una matraca, que desapareixeria a finals dels anys 70.

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    EL PERIÒDICAlmussafes celebra un recital de tocs tradicionals de campanes2018

    Vídeo (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    PersonaVídeoDataDuració
    CAMPANERS DE L'HORTAToc de missa major i volteig general manual de campanes en Almussafes 25-03-201806:16
    36 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 12-03-2021

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesSant Roc (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19454553
    Sala de les CampanesSant Bertomeu (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)194564152
    Sala de les CampanesSant Roc (3)ROSES179981308
    Sala de les CampanesSantíssima Creu (4)ROSES, HERMANOS (SILLA)194597528

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    AutorMURUA, VIUDA DE
    Empresa de mantenimentMURUA, VIUDA DE
    Data de construcció 1950ca
    Descripció Rellotge mecànic, parat, ha sigut substituït per un ordinador. La maquinària seria adquirida entorn a l'any 1950 per l'Ajuntament d'Almussafes i es conserva en bon estat, tot i que ja no funciona.

    Autors de la documentació

    • LLOP i BAYO, Francesc (24-01-2013)
    • ABARCA, Javier (25-12-2013)
    • ALEPUZ CHELET, Joan (30-10-2014)
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 12-03-2021
    8 Fotos
    Inventari general de rellotges

    Ordinadors

    Ordinador (1)


    Existent En marxa

    AutorRELOJERÍA ELECTRONICA VICENTE TOMÁS
    Empresa de mantenimentELECTRO RECAMP S. L.
    Data de construcció 2000
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 12-03-2021
    5 Fotos
    Inventari general d'ordinadors
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • ALMUSSAFES: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 71 Visitants: 71 Usuaris: 0