Inventari de Campanes

Glèisa de Sant Andrèu de Salardú - NAUT ARAN (CATALUNYA)

(Referència: 2142)


Alçada del campanar 38.5
Descripció Altitud: 1268 metres.
Església del romànic tardà de l'escola de Lleida i de transició al gòtic aixecada al segle XIII. Consta de tres naus de planta trapezial de quatre trams, un d'ells amb el cor; la central queda coberta amb una volta de creueria sobre arcs torals apuntats; les laterals ho són amb voltes de quart de canó sobre arcs torals; es troben separades per arcs formers apuntats damunt pilars cruciformes; queden capçades per tres absis semicirculars prolongats per un tram, el central força més gran i cobert amb una volta de canó. El cor amb barana de fusta es troba prolongat per tribunes situades sobre les naus laterals. Tots els seus murs presenten paraments de carreus ben escairats de pedra grisenca clara i disposats en filades.
L'entrada es troba al mur de migdia; es fa per un portal atrompetat per cinc arquivoltes de mig punt sobre impostes, quatre d'elles sobre columnetes, la més interior damunt els brancals carreuats discretament motllurats; estan envoltades per un guardapols també motllurat; totes les arcades són bossellades i estan decorades amb baixos relleus de temàtica vegetal, zoomòrfica o geomètrica; el guardapols presenta dos caparrons en cadascuna de les seves bases. Un gran finestral gòtic biforat amb arcs calats per traceries i amb arquivoltes sobre columnetes queda als peus del temple obert a l'alçada del cor.
El mur de migdia presenta a banda i banda del portal unes arcades en relleu, una a l'esquerra i dues a la dreta; aquestes dues descansen en una fina columna central exempta; a banda i banda de les arcades s'hi troben dos remarcables contraforts, el més proper als absis té un pas obert en arc de mig punt; la cornisa d'aquest mur es recolza en caps de biga; al mur que s'alça a llevant, per sobre dels absis, s'hi obre una rosassa a mitja alçada i al damunt en sobresurt una espadanya d'un ull.
Dimensions: 24'12 x 3'90 x 8'67 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 10'90 metres; com que la planta és més estreta de la capçalera que dels peus del temple, dono el valor de l'amplada com a mitjana de les dues dimensions extremes.
Guarda una creu romànica del segle XII o XIII amb el Santcrist (el Crist de Salardú) de 65 centímetres d'alçada decorada amb policromia; unes pintures murals tardo-gòtiques de finals del segle XVI (1584) trobades a l'absis, restaurades recentment (1994-99); també té dues piques baptismals romàniques, una dins d'un arcosoli i la segona dins d'un pilar; una altra pica de boca circular és força posterior.
Campanar gòtic del segle XV, antiga torre del castell. Té planta octagonal (cada costat fa 3 metres i el perímetre 24) i està coronat per un cornisa i una agulla vuitavada de pissarra amb inflexió a la base. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada costat, en dos pisos separats per una motllura per fora i per un pis de fusta per dins. Els seus murs són de carreus als baixos i, pel que fa a la resta, de paredat amb carreus de pedra blanca a cantoneres; una motllura a mitja alçada posa un detall decoratiu senzill. Uns contraforts fins al primer pis estan adossats als caires; té una porta en arc de mig punt arran de terra i alguna finestra a poca alçada en costats contigus. Per dins hi puja una escala de pedra fins a un primer pis; des d'aquest punt és de fusta fins a la cel·la situada al segon nivell de finestres on hi pengen algunes campanetes.
Situació: angle sud-oest del temple; adossat lleugerament al mur de ponent de l'església.
Alçada: 38'50 metres.
Esveltesa: 4,5
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-299
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-05-2006)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (20-08-2011)
 • 13 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 20-04-2016


 • NAUT ARAN: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF