Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel - BELL-LLOC D'URGELL (CATALUNYA)

(Referència: 2063)


Alçada del campanar 31.85
Descripció Altitud: 202 metres.
Església refeta l'any 1952 en un estil eclèctic. Consta de tres naus, transsepte, cimbori vuitavat que aixopluga la cúpula amb finestres rectangulars obertes en el tambor, cor i cancell. La nau central té cinc trams, un d'ells amb el cor i un altre que és el transsepte; està coberta per una volta de canó sobre quatre arcs torals de mig punt i d'una imposta classicitzant; tres pilars per banda amb pilastres adossades sostenen arcs formers de mig punt; el presbiteri és semicircular tot i que la capçalera és recta. El cor amb una barana de balustres de fusta descansa en un arc rebaixat i d'un pis horitzontal sobre bigues de formigó
El frontis està dividit en tres grans zones que es corresponen amb les naus a base de quatre pilastres de poc ressalt; té un portal rectangular amb un marc de pedra blanca; està precedit d'una àmplia graderia al centre i una rampa al lateral protegida per una barana metàl·lica. A la part alta del frontis hi ha una rosassa motllurada i una minsa cornisa angular amb creu de pedra a l'angle superior. Els seus murs són de maó vist
Dimensions: 33'08 x 9'10 x 13'81 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 19'03 metres, el transsepte en fa 19'03 x 8'37 x 13'91 i la cúpula arriba als 19'46.
Guarda pintures al presbiteri de Llucià Navarro, una imatge de Sant Miquel de Leandre Cristòfol i una imatge de la Mare de Déu de Josep Solé.
Arquitecte: Josep Domènech i Massana (1885-1973).
Campanar eclèctic coetani del temple. Té planta quadrada (4'75 x 5'00 m) amb els caires ressaltats amb pedra clara mentre que els murs de maó vist la tenen fosca, més que els del temple. La cel·la té els seus murs oberts amb petites finestretes cruciformes a manera de gelosies a l'entorn de les finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, amb àmplies balconades. Està coronada per una cornisa motllurada i una agulla piramidal quadrada. Una esfera del rellotge està situada sota del balcó frontal.
L'escala ampla que puja pel seu interior té graons dignes de pedra artificial sobre voltes catalanes, barana de ferro, un bon ull central i queda il·luminada per àmplies finestres laterals; al capdamunt, l'ull queda ocupat per una estança amb la maquinària del rellotge. La cel·la té dues campanes grans i una de petita; el seu sostre el forma l'interior buit de l'agulla quadrada piramidal que es recolza en una estructura de fusta.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 31'85 metres.
Esveltesa: 6,3
Protecció Bé Cultural d'Interès Local
Identificador: IPA-14113
Estat actual El campanar presenta una curiosa sala de campanes, plena de buits entre rajoles, la qual cosa deu donar una sonoritat digna d'estudi. Les campanes presenten jous de ferro de Manclús de València.
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-05-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (29-04-2012)
 • 11 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 26-02-2016


 • BELL-LLOC D'URGELL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-02-2021
  Convertir a PDF