Inventari de Campanes

Ermita del Crist de la Bona Mort - BELLÚS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 2059)


Data de construcció 1935
Descripció L'ermita dedicada al Crist de la Bona Mort compta amb una espadanya sobre la façana principal, d'una sola finestra i senzilla factura, amb escassos elements ornamentals i un penell.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo. A ella està instal·lada una campana amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i dotada amb cigonyal i cable per voltejar-la manualment des de l'interior de l'ermita. A la sagristia d'aquesta hi ha una matraca i altra campana conserva la instal·lació tradicional amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià i està dotada amb cigonyal.
Campanes Té dos campanes foses respectivament en 1878 i 1879 i dedicades ambdues a Sant Joan Baptista. La creu que presenten permeten atribuir-les a Vicente Domingo Rosas o Roses.
Tocs actuals de campanes La campana situada a l'espadanya es volteja manualment amb el cable unit al cigonyal. La guardada a la sagristia està en desús.
Intervencions L'anterior ermita de mitjans del segle XIX comptava amb una espadanya de ferro i dos aletons damunt de la porta principal d'accés. Aquesta va ser ampliada en 1935 quan es va afegir un cos més a cada costat de la primitiva ermita i construir l'actual espadanya. Durant la dècada dels 80 del segle XX la foneria de Salvador Manclús va canviar la truja de fusta per altra de ferro.
Propostes Cal restaurar les dos campanes. En primer lloc, per a la campana situada a l'espadanya per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local i semblant a la de l'altra. La segona campana també necessita una restauració. Aquesta s'ha de netejar-la per dins i per fora. Vist el mal estat de la truja es recomana canviar algunes peces o el conjunt per altra nova que imite fidelment el perfil de la que té actualment.
Autor
 • BUIGUES METOLA, Marcos (17-04-2014)
 • MONTELL TORMO, Isaac (19-10-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes] (08-06-2016)
 • Matraca
  En desús, segurament procedeix de la parròquia.

   

  5 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 19-04-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  EspadanyaSant Joan Baptista (1)ROSAS, VICENTE DOMINGO18783117
  SagristiaSant Joan Baptista (0)ROSAS, VICENTE DOMINGO18793016

 • Fitxa reduïda (PDF)
 • BELLÚS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 14-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 41 Visitants: 41 Usuaris: 0