Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu de l'Assumpció - CARLET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1745)


Data de construcció Segles XVIII al XX.
Descripció El campanar es localitza als peus de l'església i compta amb tres cossos. El primer queda integrat en el conjunt de la façana principal i és pot dividir en dos altures. La primera amb una porta i una fornícula, que serveixen de façana per la Capella de la Mare de Déu de Carlet, situada al seu interior. La segona altura manté la simetria de la façana principal amb una arqueria als costats sud i oest enmarcada per pilastres compostes i un entaulament. El segon cos correspon amb la caseta del rellotge i amb les esferes al exterior mentre que el tercer és el de les campanes. Aquest compa amb quatre finestres per les campanes, enmarcades i amb dos pilastres compostes per costat més un entaulament. Finalment compta amb coberta a cuatre aigües i una creu.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les fotografies de principis del segle XX mostraven un aspecte molt diferent al actual. L'antiga construcció conventual no comptava amb cap torre, sino amb dos espadanyes simètriques situades en els laterals de la façana principal, amb una finestra cadascuna i pinacles. Sembla que mai van tindre campanes, ja que aquestes es localitzaven en les arcades del primer cos, a la dreta de la façana i sobre l'actual capella de la Mare de Déu de Carlet.
Estat actual El campanar es trova en bon estat de conservació, net i cuidat. Les campanes conserven les truges de ferro de la mecanització i els motors de vol continu i electromalls. A més la campana gran compta amb un batall de canya de plàstic que rebota. Seria recomanable la restauració del conjunt per tal de recuperar les truges de fusta de les campanes i mecanitzar-les amb motors d'impulsos que facilitaren els tocs manuals.
Campanes Compta amb un conjunt de quatre campanes, ubicades totes elles al terçer cos del campanar. La més menuda és va fondre en 1992, dedicada a Sant Josep i segurament va ser refosa a partit d'una campana anterior. En 1941 Bautista Fabra va sufragar una campana, dedicada a Sant Joan Baptista i obra dels Hnos. Roses de Silla. La mitjana, dedicada a la Sagrada Família va és el resultat de la refosa d'una campana anterior, efectuada en 1968 per la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida. Finalment la campana gran és l'unica antiga que ha quedat, va sobreviure a la destrucció de la Guerra Civil i aprofitada per la nova torre. Va ser fosa per Jaime i Domingo Roses, que eren germans i no hi ha constància que els dos junts feren més campanes. Està dedicada al màrtir local i patró Sant Bernat que apareix acompanyat de dos sargantanes, indicant per tant que és producte de la refosa d'una campana anterior.
Tocs actuals de campanes En 2013 s'ha fundat una nova colla de campaners, formada per un grup de gent jove del municipi que amb molt d'entusiasme ha recuperat el toc manual de les campanes per les principals festes del municipi.
Intervencions En 1696 van escomençar les obres del Convent dels Pares Predicadors de Carlet. Aquest com ja em senyalat comptava amb dos espadanyes barroques d'una sola finestra i decorades amb pilastres, aletons als costats i pinacles.

Com que l'església parroquial de Carlet va ser derribada durant la Guerra Civil es va pensar en aprofitar el l'església del antic convent com a nou temple parroquial. En aquest moment és quan van alçar la torre actual baix l'impuls del rector D. Vicent Alegre, finalitzant les obres en 1944. En 2002 va ser restaurat amb ajudes de la Diputació de València. Les campanes van ser mecanitzades als anys 60 per la casa Manclús de València.
Notes Conserva en ús la maquinària del rellotge
Autors de la fitxa de la torre
 • MONTOLÍO TORÁN, David (20-05-2005)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (29-09-2009)
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (13-09-2013)
 • Matraca
  La colla de campaners ha impulsat en gener de 2014 la construcció d'una nova matraca per tal de suplir el buit de les campanes al Tridu Pasqual.

   

  Rogle, roda de campanes
  En l'última capella abans de la sagristia trovem el rogle de moderna factura.

  Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  AutorsTítolData
  CAMPANERS DE CARLETColla de campaners a Carlet2013
  CAMPANERS DE CARLET / CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIACampanar de la Parròquia de la Mare de Déu de l’Assumpció de Carlet - Concert de tocs manuals de les campanes2013
  CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIACONCERTS DE CAMPANES pel Gremi de Campaners / Campaners de la Catedral de València2016
  Notícies CarletS'estrena la colla de campaners Santa Maria de Carlet2013
  NOTÍCIES CARLETL'Artística i la colla de campaners, una excel·lent combinació 2013
  REDACCIÓN ALZIRACarlet retira las cuatro campanas de la iglesia de la Asunción para restaurarlas2015
  RIBERA TVLes campanes de l’església de l’Assumpció ja estan restaurades i beneïdes, a punt per a tornar al campanar2015

  Vídeos (Es pot ordenar per qualvol dels camps)

  PersonaVídeosDataDuració
  CAMPANERS DE CARLET (CARLET)España Directo- ¡Nos vamos a un concierto de campanas! 12-09-201303:22
  18 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor MONTELL TORMO, Isaac
  Actualització 07-09-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les CampanesSant Josep (1)BARBERÍ (OLOT)19924553
  Sala de les CampanesSant Joan Baptista (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)194063145
  Sala de les CampanesSagrada Família (3)ROSES ATZENETA196898545
  Sala de les CampanesSant Bernat (4)ROSES, JAIME i DOMINGO1843113835

  Rellotge

  Rellotge mecànic - Parròquia de la Mare de Déu de l'Assumpció - CARLET (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)

  Existent En marxa Motor elèctric

  Editor OCHEDA HERNANDIS, Alexandre
  Actualització 13-06-2007

 • CARLET: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 20-11-2019
  Convertir a PDF