Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Anna - SENYERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1721)


Data de construcció 1778ca
Descripció Esvelta torre campanar de tres cossos. Canya quadrada inferior, cos de campanes articulat amb pilastres toscanes binades. Tercer nivell d'arcbotants laterals per albergar un desaparegut campanó de les hores i cupulí.
Del tipus de campanar creat a València "a tres nivells" "a la manera" de l'arquitecte Josep MÍNGUEZ (nota de MONTOLÍO TORÁN, David).

La torre està situada als peus del temple parroquial i ocupa un dels angles de l'edifici. Està pintat amb tons clars i els elements arquitectònics amb color blanc. El primer cos s'alça sobre un basament de pedra tallada i té dos trams que estan separats per unes motllures. Presenten a l'exterior una decoració que imita els carreus de pedra i diverses finestres per il·luminar l'escala interior de la torre. Una doble cornisa separa el primer cos del segon. Aquest presenta quatre finestres amb arc de mig punt que des de l'altura de la imposta estan emmarcades per unes motllures. A l'exterior presenta quatre pilastres toscanes per cada cara (agrupades de dos en dos) i disposades sobre un basament. Damunt d'aquestes hi ha una doble cornisa. El tercer cos està delimitat per una balustrada amb pinacles i té una torreta amb doble altura i diverses motllures. La primera presenta quatre arcs de mig punt i uns arcs en diagonal coronats per uns pinacles. El segon té també quatre finestres i uns aletons. Està rematat per una creu amb penell i l'efígie de Santa Anna.

A més disposa d'una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes. Poc abans d'aquesta hi ha una porta que connecta amb l'antiga caseta del rellotge, situada sobre el primer tram de l'església. La sala de les campanes presenta una volta semiesfèrica i a un dels angles hi ha una escala de mà per pujar al tercer cos.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original A l'habitació del rellotge estava la maquinària. Les dos campanes estaven instal·lades amb truges de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i disposaven de llargues cordes unides als batalls per repicar-les des dels peus del campanar.
Estat anterior Les dos campanes estaven instal·lades al segon cos amb truges de ferro de la foneria Manclús. Estaven mecanitzades amb motor de vol continu i electromall trifàsic. La instal·lació no era la més adequada per a la seua conservació i de fet una estava trencada.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és regular, especialment per les humitats que presenta, així com la presència d'una figuera. L'estat de les dos campanes és bo i presenten truges de fusta de perfil tradicional valencià. Estan mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més, disposen de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Té dos importants campanes de l'any 1778 i foses per Josep Lleonart de la ciutat de València, denominades respectivament Bàrbera (la xicoteta) i Maria Joaquima (la gran). Es varen fondre a expenses de Maria Ana de Tàrrega Sanz de la Llosa i Roca de Maalferit, I marquesa de Benemejís des de 1762.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes segurament es repicaven des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als batalls i repicaven des de la sala de les campanes. La major tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Les dos campanes es voltegen i repiquen automàticament.
Intervencions La fosa de dos campanes en 1778 permet situar la construcció del campanar a la segona meitat del segle XVIII i més en concret amb anterioritat a aquesta data. Als peus del campanar hi ha una placa commemorativa que diu així: "1ª RECONSTRUCCION 1778 / POR LA DUQUESA DE BENEMEJIS / 2ª RECONSTRUCCION 1968 / A EXPENSAS DEL PUEBLO / ALCALDE RICARDO FRANCES / CURA D. IGNACIO CONZALEZ / CONSTRUCTORES / E. TOMAS Y E. PERIS". Segurament es fa referència a algunes obres importants a la torre més que a la seua reconstrucció completa.

Entorn de la segona data indicada a la placa es mecanitzarien les campanes. Els treballs, fets per la foneria de Salvador Manclús de València, consistiren a canviar les truges de fusta per altres de ferro i mecanitzar-les amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Entorn de 2009 la gran estava badada i es va procedir a restaurar el conjunt. Les dos campanes es baixaren de la torre i la gran es va soldar a Alemanya per una empresa especialitzada. Les truges es canviaren per altres de fusta de perfil tradicional valencià i les mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Autor
  • MONTOLÍO TORÁN, David (25-08-2001)
  • LLOP i BAYO, Francesc (28-05-2009)
  • ABARCA LLOPIS, Javier; ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (29-02-2020)
  • Rogle, roda de campanes
    El temple compta amb un rotgle de fusta, menut i antic, que ha sigut restaurat en 2009 per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20042004
    GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20062006
    2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L.Memoria técnica restauración de las campanas - Parroquia Santa Ana - Senyera2008
    CERVERÓ, C.Las campanas de Senyera volverán a la iglesia en Navidad2008
    GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20082008
    TALAVERA, A.Senyera vuelve a sonar2009
    JUAN-MOMPÓ, TeresaLos campanarios de Senyera y Sant Joanet dificultan la recepción de móvil 2012
    7 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 16-04-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de campanesBàrbera (1)LLEONART, JOSEP (VALÈNCIA)177879285
    Sala de campanesMaria Joaquima (2)LLEONART, JOSEP (VALÈNCIA)177889408

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • SENYERA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 78 Visitants: 77 Usuaris: 1 - servidor