Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Anna - MANUEL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1719)


Data de construcció 1664-1695, tercer cos de 1985
Descripció Edificació alçada en cinc altures. Les quatre inferiors, corresponents a la construcció original rematada per el cos de campanes, i la superior, segurament una actuació controvertida de Regions Devastades, amb un remat d´arbotants angulars i cupulí.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Fins la mecanització de l'any 1970 les tres campanes existents en eixe moment comptaven amb truges de fusta de perfil tradicional valencià. Disposaven també de llargues cordes que unides als batalls arribaven fins als peus del campanar. La maquinària del rellotge estava en funcionament i accionava els tocs horaris.
Estat anterior Quan es va mecanitzar el conjunt les tres campanes grans es dotaren d'electromalls trifàsics, mecanismes de lenta resposta i agresius amb els bronzes.
Estat actual La torre es troba en bon estat de conservació, pintada a l'exterior. L'interior presenta alguns enderrocs. A la caseta del rellotge trobem les restes de la maquinària: el suport i la part central de la mateixa. L'estat de conservació del conjunt de campanes és regular. Les quatre estan ubicades a les finestres de la Sala de les Campanes i dotades de truges de ferro de la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida. Estan mecanitzades amb motor de vol continu i les tres grans també amb electromall monofásic. Disposen de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes L'inventari de 1684 recull l'existència de dos campanes a la primitiva espadanya, de les quals destaca el fet que la major està trencada. També anoten l'existència d'una campana menuda per fer-la sonar a l'alçar a Déu.
Tocs tradicionals de campanes Els tocs tradicionals de les campanes s'interpretaven amb les tres existents. Els repics es tocaven majorment des dels peus del campanar per mitjà de les llargues cordes que estaven unides als batalls. Les campanes es voltejaven des de la mateixa Sala de les Campanes. Per altra banda, els tocs horaris eren accionats per la maquinària del rellotge.
Tocs actuals de campanes Els tocs actuals són exclusivament automàtics. Les quatre campanes poden voltejar automàticament i repiquen les tres grans per mitjà d'electromalls monofàsics. Aquests a més accionen els tocs horaris.
Intervencions L'església anterior comptava ja amb una espadanya i aquesta amb dos finestres, segons es desprenen dels testimonis documentals anteriors a la construcció del nou temple. Per tocar les campanes es compraven les cordes, com va ser el cas de 1619 sent clavari Antonio Moreno. Aquesta espadanya va ser reforçada en l'any 1652.

En l'any 1664 escomençaren les obres de l'actual edifici pels mestres Damián Co, Juan de la Cassa i Thomas Bernabeu, que realitzaren els fonaments del campanar. Per problemes econòmics es paralitzaren les obres. Les obres seguiren especialment en la construcció del campanar a partir de 1684 quan es contracta al picapedrer Antonio Barber per picar pedra per alçar-lo. Com que no anava amb la velocitat desitjada pel rector D. Vicente Climent decideix contractar a Antonio Alasaña per ajudar-lo amb un cost de seixanta lliures. Antonio Barber continuava a principis de 1685 la construcció del campanar en solitari. L'església va ser inagurada en 1695, per tant la torre ja estaria acabada eixe any i les campanes de l'antic campanar serien pujades a la nova construcció. En l'any 1773 es va instal·lar un rellotge públic al campanar.

L'any 1936, durant l'incendi del temple parroquial, es varen perdre les dos campanes menors. La Gran segurament es va salvar perquè tocava les hores i a més es podria fer servir en cas d'alarma. El conjunt de campanes va ser reconstruït les dècades posteriors i ampliat l'any 1970 quan es va portar a terme la mecanització del conjunt, encarregada a la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida.
Propostes Vist l'estat en que es troben les campanes proposem la restauració dels quatre bronzes. En primer lloc deuen ser baixats del campanar per ser netejats per dins i per fora, eliminant d'aquesta forma la capa de brutícia que acumulen. Les truges actuals es deuen canviar per altres de fusta de perfil semblant al de les antigues, que es coneixen per mitjà dels testimonis gràfics i que seguien el model habitual del territori valencià. Finalment els motors de vol continu es deuen canviar per altres d'impuls, que permeten tocar manualment les campanes i imiten els tocs tradicionals.
Autors de la fitxa de la torre
 • MONTOLÍO TORÁN, David (25-08-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació del campanar i les campanes] (30-06-2015)
 • Rogle, roda de campanes
  Hi ha un rogle, de reduïdes dimensions i amb huit campanetes.
  18 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 17-12-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les campanesTiple (1)ROSES ATZENETA19705177
  Sala de les CampanesSant Gil (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)195060125
  Sala de les CampanesMare de Déu de la Misericòrdia (3)ROSES, HERMANOS (SILLA)194080296
  Sala de les CampanesLa Gran (4)ROSAS, VICENTE DOMINGO187998545

  Rellotge

  Rellotge mecànic - Parròquia de Santa Anna - MANUEL (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)

  Existent Parat

  Descripció Existeix maquinària mecànica de rellotge.
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 15-09-2013

 • MANUEL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 19-11-2019
  Convertir a PDF