Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Antoni Abat - FORTALENY (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1703)


Data de construcció 1897-1906
Descripció Junt a la façana principal s'alça la torre campanar, de planta cuadrada i dos cossos. La seua fàbrica és de silleria, amb un senzill primer cos, dividit en dos trams de igual factura, al segon dels quals trovem l'esfera del rellotge i una cornisa . El segon compta amb quatre finestres per les campanes, enmarcades per pilastres toscanes i una cornisa, sobre la que s'alça una balustrada que delimita el terrat. El interior compta amb una escala que recorre el perímetre de la torre fins la Sala del Rellotge i sobre aquesta la de les campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti Compta el campanar amb alguns graffitti. La majoria sembla que es van fer cap a la meitat del segle XX, suposem que per alguns dels campaners que pujaven a la torre.
Estat original La parròquia comptava fins la construcció del campanar amb una espadanya de dos finestres i aletons als laterals. Estava rematada per un frontó amb un òcul central i creu.
Estat actual La fàbrica del campanar es trova en un bon estat de conservació, servint la base del mateix com a magatzem. Les quatre campanes estan dotades de truja de fusta i mecanitzades amb motors d'impulsos i electromalls, que a més d'emular els tocs tradicionals permeten els manuals.
Conservació, manteniment
Campanes Actualment compta amb quatre campanes. La més menuda és un dels elements mobles més antics del poble, fosa en 1655 sent vicari Fra Jaime Sabater i ricament decorada. La següent es dedica la Inmaculada i és una de les tres campanes foses en 1939, així com la gran, titulada Crist del Consol i que compta amb gran veneració al municipi. La mitjana es va dedicar al patró i titular del temple, Sant Antoni Abad i va ser refosa en 2012 per Hnos. Portilla.
Tocs tradicionals de campanes Sembla que les campanes es repicaven des dels peus del campanar amb llargues cordes unides als batalls, que passaven per les diverses sales de la torre. Els vols es realitzarien des de la mateixa Sala.
Tocs actuals de campanes Les quatre campanes voltegen i repiquen automàticament.
Intervencions En un inventari efectuat a la parròquia en 1889 sent rector D. Salvador Selfa trovem una referència a l'anterior campanar. Tot i que cita la paraula "campanar" sembla que era una espadanya, ja que indica la seua localització sobre la façana principal de l'església amb dos finestres per les campanes de tamany mitjà. Aquesta tenia accés per la Casa Abadia i la capella dels Sants de la Pedra, citant a més que les cordes per tocar les campanes baixaven fins la part interior de la porta, eren de cànem i una era nova. Desconeixem si aquesta seria derribada en traslladar les campanes a la nova torre o en 1940, quan van reconstruir el temple parroquial.

Les obres del campanar actual es van iniciar el dia 10 d'agost de 1897 amb la col·locació de la primera pedra sent rector D. Blas PASCUAL i alcalde D. Tomás SELLÉS, amb la participació de tot el poble de Fortaleny. Aquesta va comptar amb la participació dels veïns en la construcció, participant els més rics del poble amb donatius monetaris i productes agrícoles. El dia 2 de novembre 1906 sent rector D. José Mª BADÍA les campanes van ser despenjades de l'espadanya i pujades a la nova torre, ja acabada. Per diverses gestions el mateix capellà va aconseguir una campaneta que els hereus de Josefa NAVARRETE tenien en un camp proper, encarregant-se el sagristà del seu trasllat al temple el dia 20 de novembre del mateix any. Aquesta va ser pujada a la torre i era utilitzada per tocar a missa diària. En 1907 l'Ajuntament va col·locar al campanar un rellotge, inagurat el dia 8 de setembre.

En els inicis de la Guerra Civil (1936-1939) junt al incendi del temple es van destruir dos de les campanes, restant tan sols la dedicada a Sant Antoni. En acabar el conflicte les campanes van ser de les primeres empreses iniciades per reconstruir el temple. Així en 1939 els Hnos ROSES de Silla van fer-ne tres noves, que seríen beneïdes i pujades a la torre. Posteriorment la Casa ROSES d'Atzeneta d'Albaida va mecanitzar les campanes. El trencament de la Mitjana va motivar en 2012 la restauració del conjunt per tal de reposar les truges de fusta i mecanitzar les campanes amb motors d'impulsos i electromalls. Aquests treballs es van portar a terme als tallers d'ELECTRORECAMP S. L., baixant les campanes i netejant-les per dins i fora. En juny del mateix any tornen restaurades i queden exposades al carrer, sent beneïdes pel rector D. Bernardo PASTOR en presència de l'alcalde D. Vicent ALMUDÉVER i el Vicepresident Primer de la Diputació de València D. Juan José MEDINA. La campana badada ha estat refosa per Hnos PORTILLA de Gajano (Cantabria). Aquest treballs han comptat amb subvenció de la Diputació de València i la generositat dels veïns de Fortaleny.

Autor
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (13-11-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (10-01-2014)
 • Rogle, roda de campanes
  A la Sagristia trovem un rogle de moderna factura.

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorTítolData
  DIVALLes campanes de Fortaleny tornen a sonar després de ser restaurades.2012
  REDACCIÓNTres municipios de la Ribera bajan hoy sus campanas para ser restauradas gracias a subvenciones de la Diputación2012
  ALEPUZ CHELET, JoanInventari i estudi de les campanes de la Parròquia de Sant Antoni Abat de Fortaleny2015
  ELECTRO RECAMPCalendario 20152015
  18 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 29-03-2023

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Sala de les CampanesSant Antoni (1)165558113
  Sala de les CampanesImmaculada Concepció (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)193975244
  Sala de les CampanesSant Antoni Abat (3)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)2012104651
  Sala de les CampanesCrist del Consol (4)ROSES, HERMANOS (SILLA)1939110771

  Rellotges

  Rellotge mecànic (1)


  Existent Parat

  Data de construcció 1920ca
  Descripció La maquinària es trova baix de la Sala de les Campanes, en una habitació. Es conserva en regular estat i parat.
  Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 08-05-2014
  1 Fotos
  Inventari general de rellotges
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • FORTALENY: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 13-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 31 Visitants: 30 Usuaris: 1 - alepuz