Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - VILAGRASSA (CATALUNYA)

(Referència: 1699)


Alçada del campanar 26.39
Descripció Altitud: 355 metres.
Església bastida entre el segle XII i el XIV moment en què va ésser completament modificada, no mantenint (si és que no procedeix d'algun altre edifici) de la primera edificació només que la portalada atrompetada romànica d'escola lleidatana de la segona meitat del segle XIII inserida en un cos lleugerament avançat respecte de la façana. Està en molt bon estat de conservació possiblement perquè està situada a la banda de tramuntana on no hi toca el sol. Té un portal en arc de mig punt dovellat i motllurat damunt impostes recobert per tres arquivoltes que descansen en fines columnetes, tres per banda, adossades al mur i alternades amb antes. Aquest conjunt queda coronat per un ample guardapols que està decorat, com les arquivoltes, per elements abstractes com entrellaçats, soguejats, ziga-zagues, anellats, arquets entrecreuats i cabotes de diamant; les impostes i els capitells també tenen una rica decoració abstracta les primeres i figurativa els segons a base d'elements zoomòrfics (caps d'animals: ocell, ase, mussol, ca, cabra, etc.), vegetals i escenes relacionades amb temes bíblics; al damunt hi figura una fornícula amb una imatge posada modernament que es veu com artificial.
Consta d'una nau de dos trams amb coberta ogival d'arcs de creueria falsos ja que són de guix i, per tant, simulant una antiga coberta avui desapareguda; està sostinguda per dos arcs torals apuntats de grans carreus ben escairats; té una segona nau, a la dreta, formada per capelles laterals cobertes per nervis ogivals igualment falsos i per arcs robustos de carreus mig desapareguts per damunt del sostre. Els murs exteriors són de carreus regulars i ben escairats disposats en filades uniformes.
Dimensions: 24'55 x 8'19 x 7'85 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada és la mitjana de 8'53 que fa als peus i de 7'85 que mesura sota l'arc presbiteral, ja que la nau té forma trapezial; l'amplada total de les dues naus és de 11'40 metres.
Guarda una bonica Mare de Déu segurament barroca de peu dret i amb el Nen als braços avui situada a la sagristia.
Una imatge de la Mare de Déu del Roser de pedra policromada també dreta i amb el Nen assegut al braç esquerre, d'estil gòtic, avui es conserva en la propera ermita del Roser, petita construcció d'estil gòtic d'una nau amb frontis renaixentista precedida d'un porxo obert per un gran arc de mig punt clausurat per una tanca de vidre i ferro; per damunt del frontis s'aixeca una espadanya de dos ulls; les mesures de la nau única són: 10'45 x 4'78 x 5'88 metres respectivament de llarg, ample i alt; està coberta amb volta de creueria sostinguda per arcs torals que descansen en robustos pilars de caire arrodonit que tenen un diàmetre o ressalt de 43 centímetres.
Campanar romànic del segle XIII en la seva part inferior dividida per una motllura en dos pisos, i una segona part, modificada al segle XIV, corresponent a la cel·la coberta amb una volta de creueria; està coronat per un cos cúbic amb una cornisa amb gàrgoles i una coberta plana; la cel·la queda oberta per unes estretes i allargassades finestres; se'n troben dues a cada cara, totes en arc de mig punt menys les de llevant que són apuntades; tenen un bordó i una motllura a l'arrencada dels arcs.
La planta és rectangular (5'16 x 3'97 m) i el seu cos prismàtic es troba inclinat al sud-est; fa un cert moviment sobre el seu eix; tot i aquestes anomalies té una provada estabilitat; la coberta és plana amb gàrgoles als angles. S'hi accedeix per una escala exterior que s'inicia a uns quatre metres del sòl; per l'interior hi segueix una altra fins a la cel·la. Té adossada a la cara nord una torre de murs de paredat fins a sota mateix de la cel·la; avui dia (2011) ha estat desmuntada en no influir en l'estabilitat del campanar i per permetre la seva visió completa. La inclinació o desplom fa uns 80 centímetres o poc més.
Situació: pràcticament exempt, només adossat a l'angle que fa la capçalera encarada a llevant i el mur lateral de tramuntana.
Alçada: 26'39 metres.
Esveltesa: 5,1
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-509
Estat anterior La sala de campanes té en 2001 un forjat provisional per tocar manualment les campanes, i manquen les baranes originals.
Campanes El campanar compta amb dues petites campanes, d'escàs interès. És de veres que la petita, amb una inscripció recent "REFUNDIDA / VILAGRASA / 25 DE JULIO DE 1954" sembla una antiga campana gòtica: qui sap si van reproduir la campana anterior refosa, que en aquest cas semblaria del XIV. En conjunt, però, les dues campanes són irrellevants, i podrien conservar-se per al rellotge, tocant la petita els quarts i la major les hores.
Caldria un conjunt nou de tres o quatre campanes, amb jou de fusta que permeti ventar i dur-les a seure, i amb una mecanització que reprodueixi els tocs tradicionals sense impedir els tocs manuals.
Nota de Francesc LLOP i BAYO (19-04-2016)
Intervencions
Autor
  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (24-11-2001)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2002)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-12-2006)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    LLOP i BAYO, FrancescRuta dels campanars gòtics de les Terres de Lleida2001
    BERTRAN, JosepEl Ayuntamiento actúa de urgencia en el campanario inclinado de Vilagrassa2006
    BERTRAN, JosepRestauran el campanario de Vilagrassa después de los desprendimientos2010
    ARA PONENTRestauren el campanar de Vilagrassa després dels despreniments2011
    SEGRE TÀRREGAVilagrassa converteix en visitable el campanar després de restaurar-lo2017
    42 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 19-04-2016

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Campana (1)ROSES ATZENETA19544243
    Campana (2)ROSES ATZENETA196261131

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    AutorCRONOS
    Empresa de mantenimentCRONOS
    Descripció Hi ha un rellotge de Cronos de Roquetes, fora d´ús, amb una esfera nova, retroil•luminada.
    Editor de la fitxa ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 15-09-2013
    Fotos
    Inventari general de rellotges
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • VILAGRASSA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 104 Visitants: 104 Usuaris: 0