Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Llorenç - LLEIDA (CATALUNYA)

(Referència: 1695)

Alçada del campanar 33.66
Descripció Altitud: 158 metres.
Església gòtica dels segles XIII-XIV. Consta de tres naus capçades per tres absis, poligonals els laterals i semicircular encara romànic el central; aquest és visible externament en part amb un parament de carreus ben escairats i amb una cornisa que descansa sobre mènsules. Les naus estan cobertes amb voltes; la central de canó lleugerament apuntat i sobre arcs torals que descansen damunt dues columnes adossades a robustos pilars rectangulars; les laterals estan cobertes amb voltes de creueria. Un cor als peus reposa sobre un arc carpanell i una volta de creueria. Té cripta. Pel cantó de migdia té un atri en el que s'hi obre la portada principal en arc apuntat del gòtic florit damunt un portal rectangular; deixa el timpà nu. Té una aparent quarta nau, però de fet és una mena d'atri on s'obre la porta lateral gòtica. Els seus murs són de carreus ben escairats de pedra marronosa clara.
Dimensions: 28'00 x 9'40 x 11'32 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada de les tres naus fa 24'97 metres.
Guarda una quantitat molt valuosa d'obres d'art; de fet és com un museu. Entre elles, diversos retaules gòtics de pedra policromada: Sant Llorenç a l'altar major atribuït a Bartomeu Robió, segle XIV; el de Santa Úrsula del segon terç del segle XIV atribuït a Jaume Cascalls; el de Sant Pere, anònim, de fi del segle XIV; el de Santa Llúcia de finals del segle XIV també atribuït a Bartomeu Robió; el de Sant Blai (1450) és una pintura de Jaume Ferrer; a més a més, guarda altres obres com la imatge de la Mare de Déu de Saidí segurament de finals del segle XVI situada al damunt d'una columna romànica amb el seu capitell; alguns sepulcres i les imatges gòtiques de la Mare de Déu de la Candelera (segle XV) i Sant Miquel (s. XIV). Té orgue.
Campanar gòtic. Té planta hexagonal irregular de costats: 2'25, 2'60, 2'35, 4'40, 5'00 i 5'00 metres. El perímetre fa 21'60 metres i el seu diàmetre 7'2. El formen dos cossos separats per una fina motllura; el primer és alt i sense cap ornamentació ni obertura visible des de l'exterior; el segon el constitueix la cel·la ja convertida en un cos octagonal regular, i presenta una motllura sota mateix dels seus vuit finestrals d'arc apuntat i amb bordons motllurats; algun finestral està tapiat; està coronat per una cornisa amb un fris d'arcs cecs gòtics al dessota i amb gàrgoles a cada angle, i per un terrat amb barana de carreus. Els seus murs són de petits carreus de pedra marronosa ben escairats i disposats en filades uniformes; els de la base es troben força erosionats. Per l'interior hi puja una escala de cargol de pedra.
Situació: adossat a la façana de migdia, ben a prop de la capçalera encarada a llevant.
Alçada: 33'66 metres.
Esveltesa: 4,6
Protecció Bé Cultural d'Interès Nacional 145-MH
Identificador: RI-51-0000687
Autors
 • LLOP i BAYO, Francesc (1999)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-05-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-06-2004)
 • Matraca
  Compta amb una matraca de fusta

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  LLOP i BAYO, FrancescRuta dels campanars gòtics de les Terres de Lleida2001
  NAVARRO, ClaudiaSant Llorenç programa por teléfono móvil las melodías de las campanas2007
  16 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-03-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Campana (1)
  Campana (2)
  Campana (4)
  Campana (5)
  Campana (6)
  Campana (7)
  Campana (8)
  Campana (9)EIJSBOUTS
  Campana (10)EIJSBOUTS
  Campana (11)EIJSBOUTS
  Campana (12)EIJSBOUTS
  Exposada davant de l'entrada dCampana (3)QUINTANA1834100579

 • LLEIDA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-06-2021
  Convertir a PDF