Inventari de Campanes

Parròquia de l'Assumpció - LES BORGES DEL CAMP (CATALUNYA)

(Referència: 1691)


Alçada del campanar 42.37
Descripció Altitud: 240 metres.
Església neoclàssica amb detalls barrocs aixecada entre el 1778 i el 1785, ben restaurada recentment i amb un aspecte esplèndid. Consta de tres naus de quatre trams, un d'ells amb el cor i un altre que és el transsepte; la cúpula sobre trompes fou aixecada en el creuer un segle més tard. La nau central està coberta per una volta de llunetes amb les arestes pintades i està separada de les laterals per arcs formers de mig punt que descansen en pilars cruciformes de doble capitell, un d'ordre compost i un altre format per motllures; l'absis és rectangular amb les cantoneres corbades i allargat un tram per formar el presbiteri. El cor situat als peus presenta una estructura bella i original de planta ondulant i protegit per una barana metàl·lica.
Té el frontis esgrafiat simulant carreus de color torrat decorats amb elements geomètrics; unes pilastres de pedra blanca d'escàs relleu el ressegueixen de dalt a baix i senyalen la divisió interior en tres naus; hi té oberta una portalada en pedra blanca amb un portal en arc de mig punt sobre impostes i el marc motllurat a l'intradós; està flanquejat per una doble columna en un cos lleugerament avançat amb capitells pseudo-corintis i damunt pedestals amb decoració de grotescos i elements figuratius a la base que li donen aspecte plateresc; sostenen un entaulament i una fornícula amb imatge decorada amb columnetes a les bandes enmig de relleus decoratius barrocs. Acompanyen la portalada grans imatges entre columnes i sobre l'entaulament. A mitja alçada del frontis hi ha una rosassa atrompetada, un petit òcul i una cornisa amb curvatura convexa al centre i en part còncava als laterals; té una espadanya d'un ull d'estructura metàl·lica al cim que sosté una minúscula campaneta.
Dimensions: 33'59 x 7'65 x 14'57 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 20'21 metres; la cúpula arriba als 21'46 i el transsepte té una amplada de 7'58.
Arquitecte: un tracista anònim conegut com “un frare”; possiblement va basar-se en els suggeriments del rector Valentí Reixac i amb la col·laboració dels mestres de cases de Reus Pere Joan Llagostera i el seu germà Josep; pel que fa al campanar cal destacar la col·laboració del mestre de cases de Cornudella que dirigia les obres de l'església de Falset.
Guarda una imatge romànica del segle XIII de la Mare de Déu amb el Nen coneguda com la Mare de Déu de la Riera procedent de l'antiga ermita del seu mateix nom. Al frontis hi figuren cinc grans escultures de l'artista de Reus Josep Ferran que va fer cap el 1990 per reproduir les originals de l'escultor Joan Xanxo del 1785 perdudes el 1936; són l'Assumpció a la fornícula central, dos àngels custodis al capdamunt dels capitells de les columnes interiors, i dues imatges santes més en els intercolumnis.
Campanar neoclàssic amb detalls barrocs coetani del temple; es troba inacabat per poc. Té un primer alt cos de planta quadrada (5'00 x 5'00 m) amb una cornisa motllurada que dóna pas a un segon cos octagonal irregular amb els caires ressaltats a manera de lesenes cantoneres; hi té un rellotge d'esfera a la cara frontal; està coronat per una cornisa motllurada i una torrella vuitavada on s'ubica la cel·la amb finestres d'arc de mig punt alternades les obertes i les cegues; unes pilastres dobles ressalten els caires de la torrella que sostenen un entaulament i una cornisa; al seu damunt s'hi aixeca un tambor triple de perímetre en degradació amb decoració flamejant i pinacles dobles a cada angle, tot cobert per una falsa cúpula en forma de pinacle; sembla que la prevista cúpula a coronar el campanar no va ser possible d'acabar-la i es va deixar a mig fer amb un resultat poc estable fins que recentment s'ha reforçat amb tirants. Els murs del primer cos estan esgrafiats com al frontis i amb carreus de pedra blanca a les cantoneres; als cossos superiors els paraments estan arrebossats i pintats de color blanc intens. L'escala interior per arribar a la cel·la és del model català, arrapada a les parets i sobre voltes amb barana d'obra.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a migjorn.
Alçada: 42'37 metres.
Esveltesa: 8,4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-9397
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (11-11-2004)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-06-2007)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la fitxa de la torreTítolData
  2001 Técnica y Artesanía S. L. L.Restauración campanas de la iglesia de Les Borges del Camp (Tarragona)2001
  CÁCERES-SILVA, JordiLes taules dels pobres2008
  PÀMIES i FREIXAS, AgustíEstela LBC-02 o de les campanes2000
  PÀMIES i VILÀ, RosaLa Maria Riera i la Trinitat. Campaneria a les Borges del Camp.1986
  REDACCIÓ INFOCAMPLes Borges del Camp estrena la 'Crono Pujada al Campanar'2017

  Vídeos (Es pot ordenar per qualvol dels camps)

  PersonaVídeosDataDuració
  Pujar 110 escales del campanar de les Borges del Camp 24-01-201801:08
  23 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 18-03-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  La Trinitat (1)POMEROL, RAMÓN (REUS)188385356
  Maria de la Riera, la grossa (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)1941100579
  EspadanyaSantíssim Sacrament (Alcar-Déu) (0)ROSES, HERMANOS (SILLA)19413321

 • LES BORGES DEL CAMP: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-09-2020
  Convertir a PDF