Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu del Pilar del Carrascalet - ALGEMESÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1672)


Data de construcció 1947-1951
Descripció Torre de planta quadrangular ubicada als peus del temple parroquial, en un lateral de la façana principal. Comta amb tres cossos pintats al exterior i amb moldures i decoracions en blanc. El primer cos consta de tres trams de igual factura: el primer amb porta d'accés a edificis parroquials, el segon amb una finestra que correspon amb una antiga sala per tocar les campanes i un tercer amb l'esfera del rellotge. Al segon cos es localitza la Sala de les Campanes, amb quatre pilars als angles rematars amb la cornisa i quatre finestres per les campanes. El terçer cos és una torreta amb la veleta, delimitada per una balustrada. L'accés es realitza pel terrat del temple, entrant directalent a la caseta del rellotge, des d'aquesta es puja per una escala de fusta fins la Sala de les Campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual En el exterior està en un bon estat de conservació, pintat i arreglat. En pijor estat trobem la caseta del rellotge, amb brutícia causada per alguns pardals i restes de mecanismes anteriors. L'escala d'accés a la Sala de Campanes resulta molt perillosa a causa del deteriorament general en que està la fusta i deuria ser substituïda per un altra. També queden a la Sala de les Campanes restes de les truges de les campanes grans. Aquestes compten amb dos truges de ferro que imita la fusta i deurien ser restaurades per recuperar les truges de fusta, seguint el model de les altres existents.
Conservació, manteniment
Campanes Compta amb quatre campanes, de les quals la més menuda és més antiga que la propia parròquia. Aquesta va ser fosa en 1889, tot i no indicar el fonedor sembla obra de Jaime ROSES, per la creu i el tipus de lletra utilitzada. En 1951 seria donada a la parròquia i pujada a la torre. Aquest any, el rector D. Bernardo ASENSI, va encomanar als Hnos ROSES de Silla tres campanes, destinades a completar les finestres del campanar. La menuda es va dedicar a Sant Bernat en honor al capellà impulsor de les obres, la mitjana a la Beata Josefa Naval que és filla del poble i la gran a la Mare de Déu del Pilar, titular de l'església.
Tocs tradicionals de campanes Les dos campanes menudes conserven restes dels cigonyals amb que eren voltejades, segurament des del primer cos de la torre. A la Sala de les campanes hi ha dos forats per passar les cordes i repicar, des d'una sala situada al tercer nivell del primer cos. Suposem que serien voltejades des del segon cos.
Tocs actuals de campanes Els tocs es realitzen amb el vol de les quatre campanes, mentre que les dos grans són les que repiquen, ja que a més compten d'electromall.
Intervencions L'any 1947 es van adquirir algunes cases al Carrascalet, situat junt a l'estació de tren per tal de construir un temple parroquial. El fet que en 1951 es va adquirir un joc de tres campanes destinades a la torre fa pensar que eixe any ja deuria de estat acabat. Posteriorment, sembla que als anys 90 es van mecanitzar les dos campanes grans, substituïnt les truges de fusta i formigó per altres de ferro. Més recentment han estat mecanitzades les campanes amb motor d'impulsos i electromalls.
Autors
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (06-02-2014)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la documentacióTítolData
  2001 BellsObras en fase de realización1999
  9 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 05-05-2014

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les CampanesJesús (1)ROSES, JAIME 18892813
  Sala de les CampanesSant Bernat (2)ROSES, HERMANOS (SILLA)19514449
  Sala de les CampanesBeata Josefa Naval Girbés (3)ROSES, HERMANOS (SILLA)195158113
  Sala de les CampanesMare de Déu del Pilar (4)ROSES, HERMANOS (SILLA)195171207

  Rellotge

  Ordinador - Parròquia de la Mare de Déu del Pilar del Carrascalet - ALGEMESÍ (COMUNITAT VALENCIANA)
  Ordinador (1)

  Existent En marxa Electrònic

  Autors de la documentacióRELOJERÍA ELECTRÓNICA J. BLASCO
  Empresa de mantenimentMANCLÚS, INDUSTRIAS
  Data de construcció 2010
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 04-05-2014

 • ALGEMESÍ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 31-10-2020
  Convertir a PDF