Inventari de Campanes

Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - MONTGAI (CATALUNYA)

(Referència: 1642)


Alçada del campanar 60
Descripció Altitud: 286 metres.
Església neoclàssica aixecada a mitjans del segle XVIII. Consta de tres naus, la central de quatre trams, el primer d'ells amb el cor, coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt; té una capçalera recta que inclou un petit absis quadrat; les laterals més aviat passadissos oberts en arc de mig punt entre les capelles laterals, estan cobertes amb voltes d'aresta. Té un cor amb barana metàl·lica que descansa en un arc carpanell i una volta rebaixada, i un digne cancell. Els seus murs interiors presenten paraments de maçoneria vista i els exteriors de maçoneria amb carreus a cantoneres llevat del mur frontal.
El frontis barroc fou renovat el 1916 per haver-se deteriorat el primitiu. Actualment hi ha oberta una portalada que es troba al capdamunt d'unes àmplies grades per salvar el desnivell amb les vies circumdants; té un portal rectangular englobat per un arc de mig punt amb tres estries a l'intradós; al timpà hi figura en baix relleu l'anagrama de Maria; dues columnes exemptes sobre pedestals de capitell compost flanquegen el portal, sostenen un entaulament i un frontó curvilini truncats tots dos i, intercalada, una fornícula amb imatge rodejada per columnetes adossades i un frontó triangular; una rosassa motllurada està situada a mitja alçada i, per coronament, una cornisa motllurada i mixtilínia amb espadanya de dos ulls al centre i una gran creu al cim. El seu mur és de carreus mitjans de color grisenc ben escairats i amb cantoneres de grans carreus amb lleuger ressalt; uns pinacles estan situats al cim en els extrems de la cornisa i sobre l'espadanya.
Dimensions: 26'17 x 7'88 x 13'10 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total calculada des del fons de les capelles laterals fa 14'89 metres.
Guarda un ambó de pedra amb relleus obrats per un artista local; un baldaquí del segle XX sobre quatre columnes monolítiques; dues piques de pedra, una de beneitera i l'altre baptismal.
Campanar d'estil eclèctic del segle XIX. Té un primer alt cos de planta quadrada (5'00 x 5'00 m) ornat amb motllures planes separant els seus diversos pisos; els seus murs són de maçoneria amb carreus a les cantoneres. El segon cos o cel·la és de carreus ben escairats amb columnes exemptes de capitell compost als caires còncaus entre els quals es troben quatre finestrals d'arc apuntat amb campanes; sostenen un entaulament amb la cornisa motllurada, un terrat amb balustrada i robustos pinacles als angles; al seu damunt hi ha aixecada una alta torrella vuitavada amb vuit finestrals d'arcs apuntats, una cornisa amb pinacles als angles i una agulla piramidal amb careners ressaltats de color fosc i teules vidriades en to groguenc. Un rellotge d'esfera es troba als baixos del finestral de la cel·la a la cara frontal. Per l'interior hi puja una escala d'obra amb graons de pedra; és del tipus corrent a Catalunya, sobre voltes i arrapada als murs; quan s'arriba a la cel·la, per pujar fins al mirador superior, es pot fer mitjançant una escala de ferro en part movible.
Situació: sobre l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 60 metres. Aquesta mesura no l'he comprovada per dificultats presentades per la situació urbanística de l'entorn; tant l'actual rector (2000) com la publicació consultada (G.E.C.) la donen per correcta.
Esveltesa: 12
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-22253
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-03-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (15-04-2010)
 • Matraca
  Hi ha matraca utilitzada en Setmana Santa

  Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la fitxa de la torreTítolData
  ACNAvancen a bon ritme els treballs de restauració del campanar de l'església de Montgai2016
  INCASÒLL’INCASÒL inicia la restauració del campanar de l’església de Montgai, a la Noguera 2015
  L. P.Montgai alerta de posibles desprendiemientos en el campanario de la iglesia 2013
  ORTIZ ROCA, AnaLas campanas salvan vidas2008
  Turisme religiósTaller: El món de les campanes al viu2012
  9 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-11-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesCampana (1)BARBERÍ (OLOT)1950ca5072
  Sala de campanesCampana (2)BARBERÍ (OLOT)194960125
  Sala de campanesCampana (3)BARBERÍ (OLOT)194970199

  Rellotge

  Rellotge mecànic - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - MONTGAI (CATALUNYA)
  Rellotge mecànic (1)

  Existent Parat

  Descripció El rellotge parat ha sigut substituït per un enregistrament.
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 15-09-2013

 • MONTGAI: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 01-10-2020
  Convertir a PDF