Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere Apòstol - SEMPERE (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1468)



Data de construcció Segle XIX
Descripció Campanar d'arquitectura molt senzilla i de planta quadrada que s'alça sobre el lateral esquerre de la façana principal del temple. Destaca el segon cos amb quatre finestres i arc de mig punt, dos de les quals estan tapiades. El terrat està delimitat per una balustrada. El campanar té una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addiccional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d’11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Graffitti En l'interior del temple figura la inscripció de la restauració de les campanes: "Bendición de las Campanas / Mater Dolorosa y Pedro Apóstol / Restauradas por la Fundación Pere Compte / por el Excmo. Rvd0. / Sr. D. Enrique Benavent Vidal/ Obispo Auxiliar de Valencia. / Siendo el Párroco / D. Juan Agustín Esparza / y alcalde de esta población / D. Miguel Juan Vidal / Sempere 17 Febrero de 2013 / Primer Domingo de Cuaresma"
Estat anterior Fins a l'any 2013 les campanes estaven per restaurar. A algunes fotografies s'aprecia la instal·lació tradicional de la campana gran amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Les dos campanes tenien llargues cordes unides als batalls.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo a l'exterior però cal netejar l'interior. Les campanes litúrgiques estan situades a les finestres del segon cos amb truges de fusta d'Electrorecamp i mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Presenten batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Les finestres que no tenen campanes estan tapiades. Al terrat del campanar hi ha un timbre d'hores amb una maça horària exterior que acciona un motor.
Campanes Té dos campanes i un timbre d'hores. La més xicoteta és de ferro i té una inscripció incisa que indica la seua dedicació a Sant Pere, titular del temple. Va ser fosa per Metal Font en 1908. La major és anònima i va ser fosa en 1851. S'ha atribuït a Manuel Rosas, però per cronologia més bé podria ser obra de Jaime Rosas o Rosas d'Atzeneta d'Albaida. El timbre possiblement es va adquirir a mitjans del segle XX per tocar les hores que accionaria una maquinària del rellotge.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes es repicaven manualment des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida al batall i es voltejaven des de la sala de les campanes. El timbre es tocava amb una maça exterior que era accionada per la maquinària.
Tocs actuals de campanes Les campanes litúrgiques es repiquen i voltegen automàticament. El timbre d'hores està en ús i un motor acciona la maça horària.
Intervencions El campanar possiblement es va construir al segle XIX. L'any 2012 el campanar ha sigut restaurat junt amb la resta del temple. Les dos campanes han sigut restaurades per ELECTRORECAMP S.L. en febrer de 2013, pujant-se al campanar el dia 18 del dit mes després de la seua benedicció. En aquesta intervenció segons les últimes informacions que s'han tingut, a part de la seua restauració integral dels dos bronzes, la campana "xicoteta" que fins al moment no devia tindre nom, ha sigut dedicada en la benedicció de la restauració a Sant Pere Apòstol, titular de la parròquia i que fins al moment no tenia cap campana baix la seua advocació.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (01-02-2001)
  • MONTELL, Isaac (19-10-2014)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (08-06-2016)
  • Matraca
    En una de les finestres tapiades hi ha dos suports de fusta de les antigues matraques.

     

    Rogle, roda de campanes
    L'església compta amb un rogle modern de ferro, de set campanes menudes.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    G. P.Una catalogación cifra en 180 el número de campanas que posee la Vall2000
    GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20032003
    GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20042004
    AVANLas campanas de la parroquia de Sempere serán retiradas este lunes con una grúa para su restauración2013
    AVANLa campanas de la parroquia de Sempere volverán a voltear el domingo después de 40 años2013
    AVANLa campanas de la parroquia de Sempere vuelven a voltear después de 40 años2013
    MONTELL TORMO, IsaacInventari de campanes - Parròquia de Sant Pere Apòstol - Sempere2014
    33 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 19-04-2020

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les campanesSant Pere Apòstol, Xicoteta (1)METAL FONT19086494
    Sala de les campanesMater Dolorosa, la Gran (2)ROSES, JAIME 185175244
    TerrassaCampanó del rellotge (A)5045

    Ordinadors

    Ordinador (1)


    Existent En marxa

    AutorCLOCK-O-MATIC
    Empresa de mantenimentELECTRO RECAMP S. L.
    Data de construcció 2013
    Editor de la fitxa MONTELL TORMO, Isaac
    Actualització 19-10-2015
    4 Fotos
    Inventari general d'ordinadors
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • SEMPERE: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 77 Visitants: 77 Usuaris: 0