Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Anna - BELLÚS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1467)Data de construcció Segle XVII-XX
Descripció Als peus del temple i al costat de la façana principal s'alça el campanar, de planta quadrada i tres cossos. El primer amb basament i dos trams d'igual factura, mentre que el segon és estilísticament igual que el primer i amb quatre finestres per les campanes. Per d'amunt d'aquest està el remat amb balustrada i esfera del rellotge. És de dos cossos decreixents amb arcs en diagonal al primer i penell.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Fins a la dècada dels anys 70 del segle XX les dos campanes estarien instal·lades amb truges de fusta i dotades amb cordes als batalls per repicar-les manualment des dels peus del campanar.
Estat actual L'estat del campanar és bo i està pintat a l'exterior amb vistoses tonalitats blanques o grogues. El de les dos campanes és regular. Presenten truges de ferro de la foneria Manclús i estan mecanitzades amb motor de vol continu i electromalls monofàsics. La xicoteta conserva encara un trifàsic fora d'ús. A més, disposen de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Té dos campanes i un timbre d'hores. La més xicoteta està dedicada a Santa Anna i és resultat de la refosa d'una campana del segle XVII. És un bronze típicament industrial i de fabricació seriada, es a dir, sense encàrrec previ i amb elements genèrics com ara una creu, imatges religioses comunes o la marca de fàbrica. La major es va fondre en 1941 als tallers de Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida i està dedicada a Crist Rei. El timbre segurament no presenta inscripcions i es va fondre a mitjans del segle XX.
Tocs actuals de campanes Les hores les toquen uns altaveus instalats al campanar
Intervencions La torre sembla una construcció de principis del segle XVII, quan es va construir la parròquia poc després de l'expulsió dels moriscos entre 1612-1620 aproximadament. A principis del segle XX devia construir-se l'actual remat, inspirat als patrons barrocs, encara que amb aires més moderns. Durant bona part del segle XX comptava amb una decoració que emulava carreus als angles de la torre.

L'any 1941 es va fondre una campana i en 1978 la foneria Manclús va refondre la xicoteta. Possiblement és en aquest any quan es canvien les truges de fusta per altres de ferro i es mecanitzen les campanes amb motors de vol continu i electromalls trifàsics. Aquests últims en 2014 ja estaven en desús i canviats per altres monofàsics.

El 20 de juny de 2017, es pinten les truges per eliminar el rovell de les mateixes.
Propostes Cal posar en ús el timbre. Per fer-ho es podria recuperar la maça horària dotant-la amb un motor que estiga gestionat per un ordinador. Es podria programar per tocar hores sense repetició i mitges. La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Els motors s'han de canviar per altres d'impuls que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar.

Autor
 • MARTIN NOGUERA, F. Xaviers (02-01-2001)
 • MONTELL TORMO, Isaac (19-10-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (08-06-2016)
 • Rogle, roda de campanes
  Hi ha un rogle modern d'onze campanes.

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorTítolData
  GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20032003
  GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20042004
  MONTELL TORMO, IsaacInventari de campanes - Parròquia de Santa Anna Bellús2014
  17 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 19-04-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Museu ParròquialEusebio Escobedo (0)19162711
  Remat del campanarTimbre d'hores (A)1950ca5045
  Sala de les campanesSanta Anna, la Xicoteta (1)MANCLÚS, SALVADOR197847.562
  Sala de les campanesCrist Rei, la Gran (2)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA194161131

  Ordinadors

  Ordinador (1)


  Existent En marxa

  AutorMANCLÚS, SALVADOR
  Empresa de mantenimentMANCLÚS, SALVADOR
  Data de construcció 1979
  Descripció les esferes no funcionen be
  Actualització 20-04-2017
  2 Fotos
  Inventari general d'ordinadors
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • BELLÚS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 14-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 44 Visitants: 44 Usuaris: 0