Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pau d'Ordal - SUBIRATS (CATALUNYA)

(Referència: 1439)

Descripció Altitud: 243 metres.
Església amb vestigis romànics, com la base del campanar i el frontis, molt modificada després del 1939 per reparar les destruccions que sofrí en la guerra civil. Consta de tres naus, la central capçada per un absis semicircular que aixopluga un presbiteri fondo; té sis trams coberts per una volta de canó sobre quatre arcs torals de mig punt; les laterals, per tenir els trams separats per murs on hi ha obertes arcades de mig punt per on es comuniquen queden coberts per una volta de canó cadascun d'ells. Les naus estan separades per arcs formers de mig punt que descansen en sengles pilars quadrats, aixamfranats des d'un quart d'alçada. Una senzilla imposta recorre la base de la volta de la nau i, per cada arc toral, hi ha una pilastra d'escàs relleu que baixa fins al terra. A la capçalera de les naus laterals hi ha unes capelles rectangulars amb finestres de vidrieres de colors. Un petit cor ocupa només l'espai de la nau central; té una barana metàl·lica i descansa en una volta rebaixada
El mur del frontis de pedra blanquinosa picada matusserament té un portal en arc de mig punt dovellat amb un marcat guardapols sobre impostes; a la part alta hi ha un òcul i una minsa cornisa d'un sol vessant ja que l'altre està ocupat per la torre del campanar; els murs laterals són de maçoneria arrebossada i pintada d'un color crema i té panys de carreus de pedra blanquinosa i altres de maçoneria. La capçalera és moderna en estil neoromànic formada per un mur recte al centre del qual sobresurt un absis semicircular, amb sòcol, dividit en dos cossos per una motllura; sota cornisa hi té un fris d'arcs cecs d'imitació del romànic llombard; els paraments distingeixen dos cossos, el baix de maçoneria, el superior de paredat amb petits carreus de pedra blanca barrejats; la data de 1919 figura inscrita en el mur.
Dimensions: 27'05 x 3'50 x 6'18 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total que comprèn les tres naus fa 11'15 metres.
Guarda mitja pica baptismal (tetra-lobulada interiorment) encastada a la paret d'una capella; fa uns 120 centímetres de diàmetre a la boca i uns 80 d'alçada; té una senzilla sanefa amb petits triangles i un bordó a tot el voltant de la cara externa on hi ha una inscripció molt malmesa. També guarda un sarcòfag de pedra antropomorf exempt una mica escapçat als peus.
Campanar probablement del segle XII però refet posteriorment amb els mateixos materials del romànic inicial; amb tot, a la part alta, ha sofert força canvis. Té planta rectangular (3'80 x 4'47 m) amb una motllura al nivell en què sobrepassa la teulada de l'església; està coronat per una minsa cornisa i un terrat amb barana metàl·lica però amb els angles emmerletats de carreuons. La cel·la està oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengem dues campanes, la petita del 1955 porta el nom de Maria del Rosari; la mitjana del 1959 es diu Paula. Damunt el terrat n'hi ha una altra de petita. Els seus murs de carreus irregulars de pedra blanquinosa segurament foren aprofitats de l'antic campanar romànic.
Entrant al temple a mà esquerra hi ha una porta que dóna accés a l'interior del campanar; per ell hi puja una escala d'obra amb graons de marge de fusta, barana de fusta que aviat canvia per una d'obra enguixada; deixa un ull central escàs; en arribar a la cel·la una porta hi deixa pas.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 17'65 metres.
Esveltesa: 4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-4801
Autors
 • CLARAMUNT, J.; MASSANA, M.; VALLS, J. [Campanars i campanes de l'Alt i Baix Penedès] (1996)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-01-2009)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-04-2011)
 • 6 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-02-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  D´hores (1)5072
  Maria del Rosari (2)195569190
  Paula (3)MURUA (VITORIA)195988395

 • SUBIRATS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-04-2021
  Convertir a PDF