Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere - SANT PERE DE RIUDEBITLLES (CATALUNYA)

(Referència: 1428)

Descripció Altitud: 244 metres.
Església aixecada entre el 1778 i el 1780 amb molts elements aprofitats d'un priorat local d'època romànica segurament del segle XIII visibles a la portalada. Consta d'una nau coberta amb una volta ogival i capçada per un absis poligonal de cinc costats. El cor als peus de l'església s'estén pels laterals. El mur frontal té un parament de carreus petits de pedra tova disposats en filades regulars; la resta dels murs tenen paraments de paredat. Al frontis hi destaca una portalada romànica atrompetada amb tres arquivoltes de mig punt motllurades que descansen en impostes escacades i en dues columnetes per banda alternades amb antes; un guardapols està decorat amb relleus de tipus vegetal i geomètric; el portal en arc de mig punt es troba al fons de la portalada que, al seu damunt, exhibeix uns relleus situats a sobre i sota del guardapols; un d'ells és un Agnus Dei i l'altre una imatge rústica de sant Pere. Una rosassa motllurada i atrompetada es troba oberta a mitja alçada i un petit òcul al capdamunt; tot queda coronat per una cornisa angular amb pinacles als tres angles.
Guarda unes pintures murals al presbiteri de Llucià Navarro i una talla de Sant Pere de Tomàs Bel a l'altar major, tots ells artistes del segle XX; també conserva una talla barroca de Sant Josep i el Nen.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (5'40 x 5'50 m); al seu damunt, des de l'alçada de la teulada, s'aixeca un segon cos octagonal coronat amb una fina cornisa i un terrat amb balustrada. La cel·la sota terrat té finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, obertes i cegues alternades; hi pengen tres campanars del 1949; la grossa porta el nom de Roser-Rosa-Maria, la mitjana es diu Gregòria i la més petita Júlia. Els seus paraments són de carreus petits ben escairats i alineats de pedra grisenca.
Situació: mig incorporat a l'ala dreta del temple, a migdia, cap a la meitat de la nau, amagat entre la capella lateral i l'edificació adjunta de les dependències parroquials.
Alçada: 21'50 metres, dada facilitada pel rector, mossèn Lluís Bonet, que va consultar-la a un arquitecte. Donada la seva situació, enmig de construccions, no m'ha estat possible comprovar-ho personalment.
Esveltesa: 4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-2822
Autors
 • CLARAMUNT, J.; MASSANA, M.; VALLS, J. [Campanars i campanes de l'Alt i Baix Penedès] (1996)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (01-04-2011)
 • 4 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-02-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Júlia (1)MURUA, VIUDA DE (VITORIA)194970199
  Gregòria (2)MURUA, VIUDA DE (VITORIA)194987381
  Roser Rosa Maria (3)MURUA, VIUDA DE (VITORIA)1949105670

 • SANT PERE DE RIUDEBITLLES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 10-04-2021
  Convertir a PDF