Inventari de Campanes

Església parroquial de Sant Cristòfol - LA GRANADA (CATALUNYA)

(Referència: 1406)


Data de construcció 1676
Descripció Altitud: 272 metres.
Església del segle XVI acabada en el 1676. Consta de tres naus, la major coberta amb una volta de canó; està separada de les laterals per pilars; tenen la mateixa llargada menys la lateral de la dreta que queda escurçada perquè té la base del campanar als seus peus; la capçalera és recta i àmplia. El frontis es troba arrebossat i pintat de color taronja pàl·lid; hi té un portal rectangular classicitzant amb un marc de pedra clara amb els muntants estrets a manera de pilastres toscanes; una llinda ampla té al damunt un frontó truncat amb una fornícula amb imatge intercalada i la data gravada del 1676; té un sòcol de pedra grisa, una rosassa motllurada i atrompetada a mitja alçada i una senzilla motllura horitzontal al dessota d'una minsa cornisa convexa al centre amb una creu de pedra al cim. Els murs laterals i el posterior tenen paraments de paredat de color tirant a torrat i discrets carreus de pedra clara a les cantoneres.
Campanar barroc auster del 1676. Té planta quadrada (6'00 x 6'00 m) amb un cos superior octagonal que sobresurt de la fàbrica de l'església; està coronat per una cornisa motllurada amb gàrgoles als angles i una teulada a vuit vessants amb una torrella de maó vist aixecada en el seu centre i coberta per una altra teulada piramidal baixa. La cel·la s'obre amb vuit finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen dues campanes, una del 1831 i l'altra del 1700; té una motllura al seu dessota i una altra a l'arrencada dels arcs; la torrella també te vuit finestres com les de la cel·la. Al dessota d'ella pel cantó frontal hi ha l'esfera del rellotge. Els seus murs tenen paraments de carreus matussers color marró clar i carreus mitjans i ben escairats a cantoneres; el cos de la cel·la té carreus ben escairats.
Una escala arrapada a la paret puja per l'interior fins a la cel·la; des d'allí a la torrella n'hi ha una de cargol més estreta.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 26'09 metres.
Esveltesa: 4,3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-2696
Estat actual Pel que fa als actes culturals, destaca per sobre de tot la Festa Major, dedicada al patró del poble: Sant Cristòfol. Durant aquesta festa, que es duu a terme la segona setmana de juliol, té lloc la tradicional Baixada del Ruc del Campanar. La segona setmana d'octubre també destaca per acollir una altra festa important, la Festa Major Petita o de Minerva, patrona del poble. També és coneguda com a Festa del Most, i té com a acte principal la Pujada del Ruc al Campanar, la qual congrega molts habitants de tota la comarca. WIKIPÈDIA (11-10-2014)
Intervencions
Autor
  • CLARAMUNT, Jaume; MASSANA, Montserrat; VALLS, Jordi [CAMPANARS I CAMPANES de l'Alt i el Baix Penedès] (1996)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (31-03-2011)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-05-2015)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    PENEDÈS CULTURAPujada del Ruc al Campanar2014
    LA FURA PENEDÈSEs crema el Ruc de la Granada2017
    18 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
    Actualització 05-04-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanesSant Marc i Santa Bàrbara (1)170078275
    Cel·la de campanesLa gran (2)PALLÉS, YSIDRO183190422

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • LA GRANADA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 95 Visitants: 95 Usuaris: 0