Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - LA BISBAL DEL PENEDÈS (CATALUNYA)

(Referència: 1391)

Alçada del campanar 29.6
Descripció Altitud: 186 metres.
Església d'aires neoclàssics. Consta d'una nau i dos estrets passadissos laterals; la nau està coberta amb voltes de llunetes sobre quatre arcs torals apuntats i amb un presbiteri de cinc costats formats per petxines raconeres ja que queda inclòs en una capçalera recta. El cor descansa en un arc carpanell i una volta de creueria amb una clau decorada amb relleus. El frontis té un portal rectangular, un òcul motllurat a mitja alçada amb una creu al damunt fent de reixa, tots dos de materials vermellosos, i una cornisa angular d'un sol vessant ja que l'altre queda ocupat pel campanar. Els seus murs estan arrebossats i pintats de color taronja.
Dimensions: 23'94 x7'94 x 7'88 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals arriba als 13'48 metres.
Guarda un orgue del 1989.
Campanar neoclàssic. Té un primer cos de planta rectangular (3'98 x 3'10 m) amb una motllura composta al capdamunt i uns petits pinacles als seus quatre angles; té els murs arrebossats i pintats d'un to ataronjat amb carreus de pedra clara als caires; a sobre d'ell se n'aixequen dos més de vuitavats separats entre si per una nova motllura composta molt destacada; està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada damunt del qual hi ha una torrella octagonal coberta amb cúpula de rajoles rogenques i fosques amb un pinacle al cim. Aquests cossos superiors tenen un arrebossat pintat en un to groc pàl·lid. La cel·la ubicada el primer cos vuitavat està oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna; hi pengen dues campanes, una del 1871, l'altra de nom Maria és del 1988. També tenen finestres amb arc de mig punt i en cares alternes el cos superior i la torrella; les finestres del segon cos vuitavat tenen baranes a diferència de les altres.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent. Es troba ocupant mig frontis i en sobresurt una mica.
Alçada: 29'60 metres. Considero força fiable el càlcul tot i les dificultats que ofereix donada la poca visibilitat de la base pel jardí que l'envolta.
Esveltesa: 7,4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-5312
Autors
 • CLARAMUNT, J.; MASSANA, M.; VALLS, J. (1996)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-11-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-11-2007)
 • 10 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 03-06-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Maria (1)19885281
  La gran (2)PALLÉS, YSIDRO E HIJO (BARCELONA)187176254

 • LA BISBAL DEL PENEDÈS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF