Inventari de Campanes

Parròquia de la Miraculosa - PICASSENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1318)

Data de construcció Dècada dels 60 del segle XX
Descripció El campanar es troba ubicat a un lateral de la façana principal d'accés a l'església, integrat dins del complex parroquial. Al igual que la resta del conjunt, està pintat de blanc i disposa d'una gran creu baix del nivell de les campanes per remarcar el caràcter religiós del conjunt. A la part més alta de la torre trobem un espai per a les campanes, que estan ubicades a l'interior.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior Les campanes disposaven de truges de ferro, instal·lades per les respectives cases fonedores. Disposaven de motors de vol continu. L'estat de conservació dels bronzes no era el més adequat per a la correcta conservació.
Estat actual La torre es troba en bon estat de conservació, així com les campanes. Aquestes estan instal·lades amb truges de fusta de perfil tradicional valencià a una estructura metàl·lica ubicada al centre de la Sala de les Campanes. Estan mecanitzades amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També disposen de batalls lligats i reforçats amb cable de seguretat.
Conservació, manteniment
Campanes Disposa la parròquia d'un conjunt de tres campanes. La menor està dedicada a la Miraculosa i va ser fosa l'any 1985 als tallers de la foneria Manclús del Grau de València. Va ser sufragada per les clavariesses de la Mare de Déu. Les dos grans varen ser foses l'any 1969 per la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida i estan dedicades respectivament a Sant Joan (la Mitjana) i la Mare de Déu del Carme (la Gran).
Tocs actuals de campanes Les tres campanes repiquen i voltegen automàticament.
Intervencions La Parròquia de la Miraculosa de Picassent es va alçar a la dècada dels anys 60 del segle XX. L'any 1969 ja deuria estar acabada, ja que es varen fondre dos campanes noves. El conjunt es va completar amb una tercera campana l'any 1985. Entorn a l'any 2011, 2001 Técnica y Artesanía va canviar les trujes de ferro de les campanes per altres noves de fusta de perfil tradicional valencià. A més es va renovar la mecanització amb un motor d'impuls i electromall monofàsic. Els treballs es feren a la mateixa Sala de les Campanes.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (20-11-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació del campanar i les campanes] (03-07-2015)
 • 12 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 21-08-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les CampanesMare de Déu Miraculosa (1)MANCLÚS, SALVADOR198564152
  Sala de les CampanesSant Joan Baptista (2)ROSES ATZENETA196970199
  Sala de les CampanesMare de Déu del Carme (3)ROSES ATZENETA196992448

 • PICASSENT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF