Inventari de Campanes

Parròquia de la Mare de Déu de les Virtuts de Tàngel - ALACANT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 13)
Data de construcció Segle XX
Descripció El campanar està situat sobre la façana principal del temple i té dos cossos, separats per una motllura. El primer presenta un òcul a lateral orientat cap a la façana principal i el segon quatre finestres amb arc de mig punt. El remat presenta quatre florons als angles i una base amb una creu. La torre té accés interior per diverses escales de mà.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior L'any 1995 les campanes estaven instal·lades amb les truges de ferro però no mecanitzades. Disposaven de cigonyal amb corda per a voltejar-les manualment des dels peus de la torre.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo i està pintat a l'exterior i interior. La coberta presenta problemes per la filtració de l'aigua de la pluja. Les dos campanes estan instal·lades a les finestres amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzades amb motor d'impuls. La gran té també un electromall monofàsic. Les dos disposen de batall lligat i reixes exteriors per evitar l'entrada dels ocells a la sala.
Campanes Té dos campanes, foses per Juan Bautista Roses Soler. La xicoteta està dedicada a la titular i és de l'any 1941. La major va ser fosa en 1950.
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual de les campanes des dels peus de la torre amb cordes unides als cigonyals.
Tocs actuals de campanes Les dos campanes es voltegen automàticament i la gran també repica de forma automàtica.
Intervencions Durant la dècada dels 80 la foneria de Salvador Manclús va canviar les truges de fusta per altres de ferro amb cigonyal. Després de 1995 Industrias Manclús va mecanitzar el conjunt amb motors d'impuls i la gran amb electromall.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local.
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (26-07-1995)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de les fitxes] (17-01-2021)
 • 11 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 21-01-2021

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesMare de Déu de les Virtuts (1)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA19415182
  Sala de campanesSanta Elisa (2)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA195065101

 • ALACANT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-02-2021
  Convertir a PDF