Inventari de Campanes

Parròquia del Sagrat Cor de Jesús - BURJASSOT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1292)Data de construcció 1951-1952
Descripció La Parròquia del Sagrat Cor de Jesús compta amb una torre campanar situada al costat de la façana principal. Compta amb dos cossos, el primer d'ells sense cap decoració adossat a fàbrica del temple. Una cornisa el separa del segon, amb quatre finestres per campanes i un balconet davant de cada una. A la cara exterior l'arc de les finestres es decora amb unes motllures i dos pilastres toscanes per cara sobre les quals se situa una cornisa. Remata la torre una coberta a quatre aigües amb creu.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo. Les dos campanes estan situades a les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Roses i presenten batall lligat, així com un cable al batall per a repicar-les manualment.
Conservació, manteniment
Campanes El campanar compta amb dos campanes, la major orientada a la façana principal i la menuda a la teulada del temple, foses per la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida. De la documentació de l'Arxiu Roses es desprén que en 1960 van fondre dos campanes, emprant com a material per les noves dos campanes velles de 100 i 6 kg, resultant amb un pes de 152 i 79 kg respectivament. Aquesta última va ser refosa en 1964.
Tocs actuals de campanes Els tocs de les campanes són exclusivament manuals a càrrec del sagristà de la Parròquia, mitjançant una corda al batall de les campanes que arriba fins al nivell del terra. Presenten també amb un cigonyal per voltejar. Els tocs estan descrits a uns papers situats a la base del campanar:

 • Missa de soterrar. Es diferència entre home i dona amb tres trancs espaciats per al primer i dos per a les dones. Seguidament, i començant amb la campana xicoteta, es toquen les dos de forma alternada deu voltes. Com diu el paper, la característica d'aquest toc és deixar espai entre les campanades. Seguidament es toquen deu tocs amb la gran i , després d'un breu espai, es fa senyal del 1, 2 o 3 toc. El toc acaba amb quatre tocs de la xicoteta.

 • Missa diària. Tres tocs amb trenta colps de la campana gran i després d'un breu espai es fa senyal de 1, 2 o 3 toc. Després del tercer es toquen 5 colps de la xicoteta.

 • Missa de diumenges i festius. En primer lloc es toquen 15 trancs de les dos campanes. Seguidament es toca 4 voltes la xicoteta i es fa un tranc amb les dos, esquema que es repeteix tres voltes. A continuació toquen 10 trancs i després d'una pausa breu es fa el senyal del 1, 2 o 3 toc amb la gran. Finalment, al tercer, toquen 4 colps de la xicoteta.
 • Intervencions
  Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Es recomana conservar el toc manual i en cas de mecanització els mecanismes han de reproduir els tocs tradicionals de la parròquia.
  Autors
 • ALEPUZ CHELET, Joan (00)
 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (13-11-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (26-06-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes i la torre] (27-09-2018)
 • 15 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 09-06-2020

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  CampanaROSES ATZENETA19605179

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les campanesSantíssim Sacrament (1)ROSES ATZENETA19645184
  Sala de les campanesCor de Jesús (2)ROSES ATZENETA196064152

 • BURJASSOT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-02-2021
  Convertir a PDF