Inventari de Campanes

Ermita del Crist de la Providència - MELIANA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1248)


Data de construcció 1956
Descripció L'ermita té una espadanya, ubicada a la part posterior, sobre l'absis. Aquesta disposa d'una finestra amb arc de mig punt, emmarcada per dos senzills aletons i coronada per una teulada a dos aigües. També té una veleta amb un gall.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo. La campana està en regular estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'ermita. Conserva la instal·lació tradicional amb la truja de fusta de perfil tradicional valencià (pintada de roig) i cigonyal per voltejar-la des de l'interior de l'ermita. Té un batall lligat.
Conservació, manteniment
Campanes Té una xicoteta campana, fosa l'any 1948 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València) i dedicada al Santíssim Crist de la Providència.
Tocs tradicionals de campanes La campana es voltejava manualment des de l'interior de l'ermita per mitjà d'una corda unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Conserva els usos tradicionals.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1948 i ubicada a l'antiga ermita, substituïda l'any 1956 per l'actual. Sobre l'absis es va alçar l'espadanya i col·locar en ella la campana. L'espadanya va ser restaurada durant la dècada dels anys 90.
Propostes La instal·lació de la campana és tradicional i per tant cal conservar-la i restaurar-la en la mesura de les possibilitats. La truja deu ser restaurada i sols es canviarà si no assegura l'estabilitat del conjunt. Es podria tant conservar el toc manual de la campana com mecanitzar-la exclusivament amb motor d'impuls. El batall es deu reforçar amb cable de seguretat.
Autors de la fitxa de la torre
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (23-02-2015)
 • 3 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 24-07-2018

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaSantíssim Crist de la Providència (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19484140

 • MELIANA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-08-2020
  Convertir a PDF