Inventari de Campanes

Església Parroquial de Sant Ramon Nonat - XIRIVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1241)


Data de construcció Anys 40 del segle XX
Descripció La torre està ubicada al centre de la façana principal de l'església. És de planta quadrada i té dos cossos. El primer està integrat dins de la façana i en ell trobem la porta d'accés al temple i un òcul damunt d'aquesta per il·luminar l'església. Té un segon tram que ja resalta respecte a la nau del temple, amb una finestra per cara i l'esfera del rellotge a la cara principal. El segon cos té unes dimensions més reduïdes que el primer i están separats per una cornisa. Té quatre finestres amb arc de mig punt, pinacles als angles i pilastres toscanes ocupant l'arista. Una cornisa serveix de base per a una teulada a quatre aigües amb pinacle central i una creu.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les dos campanes de la foneria Roses estaven dotades de truges de fusta i possiblement disposarien de cordes per repicar-les des dels peus del campanar. La campana fosa per Manclús tenia una maça exterior per accionar el toc de les hores.
Estat actual La torre es troba en mal estat de conservació i una xarxa tapa el remat i el segon cos per evitar despreniments. L'estat de les campanes és regular. La Gran té una truja de ferro de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida, la Desemparats de ferro imitant el perfil d'una de fusta i la Xicoteta una de Manclús. La Gran i la Xicoteta disposen de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Estan mecanitzades amb motor de volteig continu i electromall monofàsic. La Desemparats està fixa i no disposa de batall.
Campanes La torre té tres campanes: La Xicoteta es denomina "Maruja", la Mitjana o Desemparats i la Gran.
Tocs tradicionals de campanes La Gran i la Xicoteta voltejaven i repicaven. La Desemparats sembla que es dedicava exclusivament al toc de les hores.
Tocs actuals de campanes Els tocs es limiten al repic automàtic de la Gran i la Xicoteta.
Intervencions L'església de Sant Ramón va ser construïda als anys 40 del segle XX i les obres deurien estar acabades ja en 1946 quan es va fondre una campana (la Gran) als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla. En 1954 i 1976 es varen fondre altres dos campanes, la primera pels Roses de Silla i la segona per Salvador Manclús. Possiblement en 1976 també es va adquirir i instal·lar la maquinària del rellotge. L'any 1970 la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida va canviar la truja de la campana gran per altra de ferro. Sembla que la mecanització es va efectuar posteriorment. La foneria de Manclús va canviar la truja de la Xicoteta i mecanitzà aquesta campana i la Gran amb motors de vol continu. Posteriorment s'han mecanitzat també amb electromalls monofàsics.
Actuacions urgents La torre deu ser restaurada, ja que l'estat actual es precari per a l'estabilitat de la mateixa i la xarxa no permet el volteig de les campanes. L'estètica de la torre deuria ser respectada, canviant els elements que no aseguren l'estabilitat del conjunt per altres nous
Propostes Junt a la torre, les campanes deurien ser restaurades. En primer lloc es deurien baixar del campanar per ser netejades per dins i per fora. Les truges de ferro es deuen canviar per altres de fusta, de perfil tradicional valencià. Els motors de les campanes mecanitzades es deurien canviar per altres d'impuls. Per a la Desemparats proposem una mecanització amb electromall trifàsic, per a que recupere la funció per a la que va ser creada (tocar les hores).
Autors
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (02-11-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau. [Documentació del campanar i les campanes] (15-07-2015)
 • 8 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 18-02-2017

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les CampanesMaruja (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19544346
  Sala de les CampanesDesamparados (2)MANCLÚS, SALVADOR19764864
  Sala de les CampanesLa Gran (3)ROSES, HERMANOS (SILLA)194666166

  Rellotges

  Rellotge mecànic - Església Parroquial de Sant Ramon Nonat - XIRIVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)
  Rellotge mecànic (1)


  Existent Parat Motor elèctric

  AutorsBLASCO, MANUFACTURAS
  Empresa de mantenimentMANCLÚS, SALVADOR
  Data de construcció 1976ca
  Descripció La maquinària es troba ubicada a una xicoteta habitació, situada baix de la Sala de les Campanes. Tot i que a l'esfera figura la marca de Manclús, la maquinària va ser fabricada als tallers de Blasco de Roquetes (Tarragona). És de remuntatge automàtic i actualment no funciona.
  • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau. [Documentació de la campana] (15-07-2015)
  Actualització 18-02-2017
  3 Fotos

 • XIRIVELLA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-09-2022
  Convertir a PDF