Inventari de Campanes

Ermita de Sant Roc - BURJASSOT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1234)Descripció L'ermita es troba en el conjunt del Pati de les Sitges. Enfront d'ella es creua una creu de pedra. La creu va ser llaurada per Jerónimo Muñoz en 1580; destruïda durant la Guerra Civil, va ser substituïda posteriorment per una còpia fidedigna. Al costat del temple hi ha un pou amb la data 1793. WIKIPÈDIA (02-03-2018)

L'ermita té una espadanya que corona la façana principal del conjunt. Aquesta té una finestra amb arc de mig punt, emmarcada des de l'altura de la imposta i flanquejada per dos pilastres toscanes sobre les quals hi ha un entaulament. El conjunt està rematat per tres pinacles i al central hi ha una creu.
Protecció BRL 46.13.078-002
El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo i està pintada. La campana està situada a l'espadanya amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. Té un batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Campanes Té una campana, fosa l'any 1945 i dedicada a Sant Roc, titular de l'ermita i patró del poble. Va ser fosa als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla i donada pels clavaris del sant.
Tocs actuals de campanes La campana es volteja automàticament.
Intervencions Durant la dècada dels anys 80 del segle XX la foneria de Salvador Manclús va mecanitzar la campana. L'actuació va incloure el canvi de la truja de fusta per altra de ferro i la instal·lació d'un motor de vol continu.
Propostes La campana es deu restaurar. El bronze s'ha de netejar per dins i per fora, de forma que recupere la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. Caldria dotar-la amb motor d'impuls.
Autors
 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc (19-10-2010)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de les fitxes] (26-02-2017)
 • Quadrant solar
  Hi ha dos quadrants solars, fent angle, de manera que un serveix de matí i l'altre de vesprada

   

  8 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 09-06-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaSant Roc (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19453832

 • BURJASSOT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-02-2021
  Convertir a PDF