Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Bernat Màrtir de Poble Nou - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1227)


Data de construcció 1951
Descripció La parròquia compta amb una espadanya de dos finestres, ubicada en un lateral de l'edifici. La construcció es de rajola i compta amb unes moldures i creus com a decoracions fetes també en rajola.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes comptaven amb truges de fusta, instal·lades per les cases fonedores. Aquestes disposaven de cigonyals i cordes per voltejar-les.
Estat anterior Fins la restauració de l'any 2002 les campanes estaven instal·lades amb truges de ferro.
Estat actual L'espadanya es troba en un bon estat de conservació, amb la rajola vista. Les campanes es troben igualment en bon estat, instal·lades als arcs de l'espadanya amb truja de fusta de perfil valencià. Compten amb motors d'impulsos i electromalls monofàsics, a més de batall lligat. Es batalls es deurien reforçat amb cable de seguretat per tal d'evitar una possible caiguda al carrer. L'exposició continuada dels ferratges i components metàl·lics dels mecanismes de toc ha causat la seua oxidació, seria recomanable portar un manteniment dels mateixos per afavorir-ne la correcta conservació.
Campanes Té dos campanes, foses en acabar la Guerra Civil. La menor porta el nom de Maria Anna i va ser fosa en l'any 1944 sent rector Mn. Peregrín Llorens, feta als tallers dels Hnos Roses de Silla (València). La major es va fer a l'any de construir l'espadanya, dedicada al titular del temple, Sant Bernat. La va encarregar el rector Rafael Alcocer a Juan Bautista Roses d'Atzeneta d'Albaida.
Tocs tradicionals de campanes Sembla que les dos campanes tan sols voltejaven des dels peus de l'edifici amb llargues cordes unides als cigonyals.
Tocs actuals de campanes Les dos campanes repiquen i voltegen automàticament.
Intervencions L'any 1951 va ser reconstruida l'església de Sant Bernat de Poble Nou sent rector Mn. Rafael Alcocer. El temple es va construir amb una espadanya de rajola amb dos finestres, ubicant en ella dos campanes: una era la fosa en 1944 i l'altra es va fondre en 1952. Amb posterioritat, possiblement a principis dels anys 70 les truges es canviaren per altres de ferro, una intervenció que possiblement portaren a terme els Hnos Roses de Silla (València). Les dues campanes van ser restaurades en 2002 per Industrias Manclús, que renovà les truges de ferro per altres de fusta de perfil valencià. Durant aquesta intervenció es mecanitzaren les campanes amb motors d'impulsos i electromalls monofàsics.
Autors de la fitxa de la torre
 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (26-10-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes] (31-01-2015)
 • 4 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 26-04-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaMaria Anna (1)ROSES, HERMANOS (SILLA)19445596
  EspadanyaSant Bernat Màrtir (2)ROSES SOLER, JUAN BAUTISTA195260125

 • VALÈNCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 15-08-2020
  Convertir a PDF