Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume Apòstol - ALFARP (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1145)


Data de construcció XVIII
Descripció Alta torre de diversos cossos, per damunt d´un alt sócul de silleria vista, s´alça el primer cos de mamposteria lluïda amb cantons de silleria, després d´unes cornises dobles de taulell, un segón cos més llarg amb les mateixes característiques; un tercer menor, de taulell, delimitat com tots per moldures letericies dobles i altre superior, el de campanes amb finestres entre parelles de pilastres de taulell que es recolsen en plaques colgants pels quatre costats, frisos de "mútulos" i dalt el darrer cos o edicul, estret, amb els contraforts perforats per arcs i el cupulí de teula àrab amb penell i creu amb el titular.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior La torre estava en un regular estat, deteriorada pel pas del temps i els agents atmosfèrics, que obligaren a iniciar els treballs de restauració.
Estat actual La fàbrica del campanar es troba en un bon estat de conservació, pintat en el seu exterior. Tan sols al interior s'acumula un poc de brutícia, causada pels pardalets que s'amagen dins de la torre.

L'estat de les campanes es regular, mecanitzades totes elles amb motors de vol continu i les tres grans amb electromall. Totes elles compten amb truges de ferro. Les instal·lacions actuals no faciliten tocar manualment les campanes ni imiten els tocs tradicionals, per tant es deurien iniciar els treballs de restauració de les campanes per reposar les truges de fusta. Les quatre campanes es deurien baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, mecanitzant-les de nou amb motor d'impulsos.
Conservació, manteniment
Campanes Compta amb un total de quatre campanes, d'aquestes les tres grans formen el conjunt, ja que sembla que era habitual a la zona que cada campanar comptara amb tres campanes, com és el cas de les veïnes poblacions de Catadau i Llombai. La gran està dedicada a Sant Domènec i va ser fosa per Pasqual Roses en 1804. Per l'advocació a la que està dedicada es posible tant que es fera per a la parròquia a expenses dels Predicadors del proper Convent de la Santa Creu de Llombai, com que formara part del conjunt de campanes d'aquest convent i la traslladaren al campanar després de la Desamortització de 1835. Les altres campanes ja són posteriors, dos foses en 1941 per Manuel Roses Vidal i la més xicoteta, feta per Salvador Manclús entorn a 1960. Aquestes tres campanes són mostra de la fabricació seriada, costum habitual a partir de 1939 per les constants comandes de campanes per suplir les perdudes en la Guerra Civil. D'aquesta manera es van fondre les campanes, afegint en el cas de les dos menors les inscripcions una volta encomanades per al poble de forma incisa. La Mitjana, per contra no compta amb cap inscripció.
Tocs tradicionals de campanes El tamany de la campana menuda permet intuir que seria la campaneta de les senyals, emprada per avisar als campaners en moments com la Consagració durant la missa per a que interpretaren el toc corresponent. Les altres tres campanes serien utilitzades per als diversos tocs, voltejant també aquestes en dies senyalats, segurament tocades des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Des de la mecanització els tocs són automàtics, repicant amb electromalls les tres grans, mentre que voltegen les quatre campanes. Aquests no guarden relació amb els tradicionals.
Intervencions El campanar d'Alfarp sembla datable del segle XVIII, alçat seguint els models del barroc valencià amb tres cossos decreixents i les pilastres toscanes al segon cos. El remat es va alçar seguint les disposicions del arquebisbe Aliaga, que recomanava no deixar els terrats descoberts.

Durant l'incendi del temple parroquial en 1936 les campanes antigues es tiraren des del campanar, quedant tan sols la gran, ja que segurament seria la campana que tocava les hores. En acabar la Guerra Civil es va anar completant el conjunt amb noves campanes en 1941 i un altra més menuda fosa posteriorment. Als anys 60 o 70 del segle XX les campanes es van mecanitzar, substituïnt les truges de fusta per altres de ferro i instal·lant martells per les tres grans i motors de vol continu per totes. Entre 2002 i 2003 la torre va ser completament restaurada, frenant l'estat de degradació en que es trobava, i pintant-la. Aquests treballs es sufragaren amb ajudes dels veïns i inaguraren en abril d'eixe any.
Autor
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (12-07-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (18-07-2014)
  • Rogle, roda de campanes
    Compta amb un rogle, aparentment de moderna factura i ubicat a la Capella de Santa Teresa.

     

    Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    AVANLos feligreses de Alfarp restauran el campanario de la parroquia2002
    19 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 09-03-2024

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Sala de les CampanesTiplet, El Salvador (1)MANCLÚS, SALVADOR1960ca3423
    Sala de les CampanesSant Roc (2)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194161131
    Sala de les CampanesLa mitjana (3)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)1941ca79285
    Sala de les CampanesSant Domènec (4)ROSES, PASCUAL180491436

    Rellotges

    Rellotge mecànic (1)


    Existent Parat

    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 09-03-2024
    1 Fotos
    Inventari general de rellotges

    Ordinadors

    Ordinador (1)


    Existent En marxa

    • ALEPUZ CHELET, Joan (18-07-2014)
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 09-03-2024
    0 Fotos
    Inventari general d'ordinadors
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • ALFARP: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 62 Visitants: 62 Usuaris: 0