Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Bartomeu - ALBINYANA (CATALUNYA)

(Referència: 1130)


Alçada del campanar 38.8
Data de construcció 1856
Descripció Altitud: 198 metres.
Església del segle XVIII amb vestigis d'una antiga romànica. Consta d'una nau de cinc trams coberta amb una volta de canó apuntada sobre cinc arcs torals apuntats i capçada per un absis semicircular cobert per una volta de quart d'esfera que correspon a l'antiga església romànica; en ser sobrealçat ara és poc visible el parament antic per haver estat arrebossat; l'antiga finestra de doble esqueixada d'arc de mig punt avui (2009) es troba cegada i visible només per l'exterior; també ho és una motllura que es trobava sota l'antiga cornisa romànica. Acompanyen la nau dos passadissos laterals oberts entre les capelles per mitjà d'arcs de mig punt; els altars estan coberts per voltes d'aresta i separats de la nau per arcs apuntats damunt robustos pilars rectangulars reforçats per semi-columnes. Un cor ocupa el pis superior del tram situat als peus del temple; descansa sobre un arc carpanell i d'una volta molt rebaixada. El terra del temple presenta un mosaic que forma dibuixos geomètrics de forma més o menys trilobulada.
La façana principal del 1856 es troba arrebossada i pintada en un to rosat feble; també ho estan les laterals; tenen grans carreus matussers a cantoneres i també són visibles en trams; té un portal rectangular amb marc motllurat i un frontó semicircular amb el timpà nu, una finestra d'arc apuntat a mitja alçada i, al capdamunt, un frontó triangular motllurat amb un òcul cec al centre.
Dimensions: 20'20 x 5'94 x 7'61 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total inclosos els passadissos i des del fons de les capelles fa 11'71 metres.
Guarda una imatge de la Mare de Déu del Roser del 1582 i una pica baptismal possiblement renaixentista.
Campanar d'aires neoclàssics aixecat el 1856. Té un alt primer cos de planta pràcticament quadrada (4'90 x 4'95 m) i un de segon octagonal amb la cel·la a la part superior oberta per quatre finestres d'arc apuntat sobre senzilles impostes i amb l'ampit destacat; n'hi ha una a cada cara alterna; hi pengen dues campanes, una del 1769 i l'altra del 1856; té una motllura a la base i una altra al damunt. Està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada on hi ha aixecada una alta torrella també vuitavada amb finestres d'arc apuntat, una a cada cara; queda capçada per una cornisa motllurada, un tambor vuitavat i una cúpula semiesfèrica amb un pinacle i un penell al damunt en forma d'àngel instal·lat el 1992 substituint un d'antic. Els seus murs estan arrebossats i pintats com les façanes i amb carreus blancs a cantoneres.
Una escala d'obra amb barana i un escàs ull central puja fins a la maquinària del rellotge situada en un pis superior on l'ull queda tancat per un envà; a partir d'aquí una escala de cargol d'obra amb eix de ferro situada a l'angle sud-est dóna accés a la cel·la i segueix per l'interior del mur fins al terrat; dues grans campanes pengen al dessota de la cúpula de la torrella per senyalar hores i quarts.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 38'80 metres, mesura que inclou la figura de l'àngel que, ella sola, fa 2'63 metres.
Esveltesa: 7,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-5170
Autors
 • CLARAMUNT, J.; MASSANA, M.; VALLS, J. (1996)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-11-2003)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la fitxa de la torreTítolData
  REDACCIÓAlbinyana commemora 25 anys de l’Àngel del Campanar2017
  4 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 03-06-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  S. Bartomeu (1)MESTRES, JAUME (REUS)176986368
  La Gran (2)POMEROL, RAMÓN (REUS)1883100579

 • ALBINYANA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-09-2020
  Convertir a PDF