Inventari de Campanes

Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - ALMISERÀ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1116)


Data de construcció 1768
Descripció Espadanya de doble forat damunt la façana amb ordenació arc pilastra i rematat amb dues boles laterals i amb cos ascendent central.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original El campanar comptava amb les campanes amb truja de fusta de carrasca. Avans de la restauració, era color ocre clar.
Estat anterior El campanar avans es trobava amb un estat prou deteriorat, quasi sense pintar i tapar clevills al morter.
Estat actual Es van fer remodelacions al campanar l'any 1940 lluint i reforçant de nou la façana del temple. Més tard cap a principis del segle XXI es va pintar en conjunt. En l'actualitat, el campanar es troba en un estat regular, encara que per fora el trobem en una bona conservació per dins l'escala per accedir a l'espadanya està amb un estat prou deteriorat.
Campanes Almiserat ha comptat desde els origens de la seua ermita amb dues campanes, van ser foses a finals del segle XVIII, i eren d'un tamany menut, contrapesades amb truja de fusta de carrasca i capçal de pedra, com a la zona. Més tard van desapareixer, potser per dues causes, per la Guerra Carlina a Espanya de 1833 fins a 1839 o l'altra perque les dues es van badar.
A causa de la falta de campanes a l'esglesia d'Almiserà es van fundir dues campanes l'any 1936 pels Roses de València, instal•lant-les a l'espadanya. Cap als conflictes de la Guerra Civil espanyola de 1936 a 1939 hi va haver represalies contra els religiosos, amb la crema de covents i esglesies, desaparegent imatges i altres com campanes. Almiserà es va quedar amb una campana a l'espadanya, l'actual Petra, que fins l'any 1960 va ser l'unica campana en tota la localitat, i que es va fondre altra pels German Roses de Silla, instal•lador també de les actuals trujes metàl•liques.

Actualment les campanes es troben en un estat pessim de conservació, amb el batall per canviar i repretar i les trujes de ferro soltes, sols subjectes per cables de seguretat. Seria recomanable restaurar-les el més aviat possible.
Tocs tradicionals de campanes Es revoltejaven i repicaven les campanes manualment, fins a l'actualitat.
Tocs actuals de campanes Actualment les campanes repiquen per unes cordes unides al batall, i a festes es fan revoltejos.
Intervencions L'espadanya es va construir l'any 1768 junt a la resta de la edificació parroquial. I es van encarregar dues campanes més tard, que van fer la seua funció fins a meitat del segle XIX, fonent dues més pels Roses de Valencia l'any 1936 ja al segle XX, desaparegent una de elles i refonent una més nova pels Roses de Silla cap a 1960 anys del franquisme. L'any 1940 es van fer remodelacions a l'ermita.
Autor
  • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (11-05-2000)
  • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau; MARTÍ CAMARENA, Alex (02-01-2015)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    AMANIDA DE PROJECTESFichas Campanarios Safor2010
    MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoFitxes Campanars de la Safor2010
    14 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 07-09-2015

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Espadanya La Petra (1)ROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)19364656
    EspadanyaLa Tremedal (2)ROSES ATZENETA196056102

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • ALMISERÀ: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 70 Visitants: 70 Usuaris: 0