Inventari de Campanes

Ermitori de la Mare de Déu de Gràcia - VILA-REAL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 11137)


Data de construcció Espadanya del segle XX
Descripció L'ermita té una espadanya, situada a la part superior de la façana principal. Aquesta té dos finestres al primer nivell i una al segon, totes elles amb arcs de mig punt. Està rematada per un pinacle amb creu al centre.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Les campanes estaven dotades amb truges de fusta, possiblement de perfil valencià i fabricades entorn de 1940. Tenien cigonyal per voltejar-les manualment des de l'interior de l'ermita.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo. Les tres campanes estan instal·lades en les finestres amb truges que combinen el braç de ferro amb el capçal de fusta. Estan mecanitzades amb motors de vol continu i presenten batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Campanes Té tres campanes. La xicoteta té incisa la data de 1940, però segurament és més antiga, entorn de 1910 i atribuïble a Jaime Roses i Vicente Moreno. Les altres dos són de l'any 1940 i de la foneria de Manuel Roses Vidal.
Tocs tradicionals de campanes Les campanes es voltejaven manualment amb cadena o corda unida als respectius cigonyals.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic de les campanes.
Intervencions Durant la segona meitat del segle XX es mecanitzaren les campanes. Les truges de fusta originals es canviaren per altres de ferro amb capçal de fusta i les dotaren amb motor de vol continu.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de les campanes ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. Les campanes s'han de baixar del campanar per netejar-les per dins i per fora, canviant les truges de ferro per altres de fusta de perfil tradicional local. Els motors s'han de canviar per altres d'impuls que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar.
Autor
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes] (21-07-2021)
  • 2 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
    Actualització 24-07-2021

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    EspadanyaEmpar (1)MORENO, VICENTE; ROSAS, JAIME1910ca3321
    EspadanyaSant Pasqual (2)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)19404968
    EspadanyaMare de Déu de Gràcia (3)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194061131

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • VILA-REAL: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 24-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 61 Visitants: 60 Usuaris: 1 - blaisenyer