Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere Apòstol - TAVERNES DE LA VALLDIGNA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1083)Data de construcció Segle XVIII, entre 1728 i 1730. Tercer cos actual 1997-1998.
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església parroquial. És de planta quadrada i té tres cossos, amb una distribució típica dels campanars barrocs valencians i segurament alçat amb rajola i maçoneria. El primer cos combina el mur enlluït amb els sillars als angles i té una mostra o esfera del rellotge, diverses finestres xicotets i dos destacats rellotges solars. Està separat del segon per uncornisa. Este segon cos correspon amb el de les campanes i disposa de quatre finestres amb arc de mig punt. El mur exterior està ordenat articulat per mitjà de pilastres toscanes i silars als angles amb el mur enlluït. Té una cornisa semblant a la que separa el primer cos del segon.

El tercer cos es divideix en dos altures, que tenen uns arcs de mig punt. El primer disposa d'uns arcs en diagonal i una cornisa que recorre la seua part superior. El segon té uns aletons als angles i pinacles sobre el qual es disposa una teulada a quatre aigües amb creu i veleta. El terrat està delimitat per una balustrada amb pinacles. L'exterior està policromat com la resta de la torre.

El campanar té una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes. Aquesta està coberta amb una volta rebaixada i des d'aquesta fins al terrat hi ha una escala de mà.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat anterior L'any 2000 sols la campana major i una de les del tercer cos estaven instal·lades amb truja de fusta i mecanitzades amb motors d'impuls. Les altres campanes tenien truges de ferro de la foneria Roses i estaven ja mecanitzades. Algunes presentaven un electromall trifàsic i altre monofàsic. La campana horària estava situada al templet circular que coronava la torre i segurament tenia una maça horària connectada amb la maquinària del rellotge.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo, resultat de les restauracions efectuades entre els anys 1997 i 1998. Al segon cos hi ha quatre campanes. D'aquestes la major i la xicoteta presenten truges de fusta de perfil tradicional valencià i estan mecanitzades amb motor d'impuls i la gran també amb electromall monofàsic. Aquests mecanismes també els tenen les dos campanes del mig (la del Crist i la del Santíssim), però les truges que presenten són de ferro, instal·lades pels Roses d'Atzeneta. Al tercer cos hi ha un timbre d'hores, mecanitzat amb electromall monofàsic, i dos litúrgiques que tenen truja de fusta Electrorecamp i estan mecanitzades amb motor d'impuls.

Per altra banda, al Museu parroquial hi ha tres campanes i una maquinària del rellotge. Aquesta i una de les campanes exposades pertanyien a la Caja de Ahorros y Monte de Piedad que estava establerta al poble i que es donaren posteriorment a la parròquia. De les altres dos campanes una té truja de ferro i altra de fusta de perfil tradicional valencià.
Campanes Al campanar hi ha un conjunt de sis campanes litúrgiques i un timbre de les hores. La campana xicoteta procedeix de l'ermita de Sant Lluís i va ser fosa als tallers de Salvador Manclús l'any 1969. Al costat d'aquesta hi ha altra típicament industrial, de l'any 1855 i fosa als tallers d'Isidor Pallés de Barcelona. Tres de les campanes del segon cos són de l'any 1940 i foses a la foneria de Manuel Roses Vidal de València. La major és de la foneria Barberí i de l'any 1998. És resultat de la refosa d'una de 1940, que es va fondre amb el metall d'altra de 1730. Per altra banda, al Museu parroquial hi ha una campana que procedeix de l'antiga Caja de Ahorros y Monte de Piedad i és de ferro. Possiblement data de mitjans del segle XX. A més, hi ha dos campanes, una atribuïda a la foneria Hijos de L. Roses fosa entorn de 1920 i altra dels Hermanos Portilla dedicada a Sant Llorenç.
Tocs actuals de campanes El timbre toca les hores. Les campanes de la torre es voltegen i repiquen automàticament (repic sols les quatre grans).
Intervencions Iniciat en 1728 fou inaugurat en 1730, dia de Sant Pere. Quan en 1737 esva enderrocar l'antiga església, el campanar quedà en peu, considerant-se les seus campanes com a les millors del regne. El últim afegit de 1850 es obra de Pablo Lacasa, mestre d'Alzira. Restaurat i construït el remat barroc en 1997-98.
Propostes Cal restaurar les campanes que encara disposen de truja de ferro de forma semblant a les ja restaurades i dotar-les amb truja de fusta de perfil tradicional valencià.
Autors
 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo [Torre interesant, en quatre cossos de bona arquitectura i separats per cornises volades, el segon per a la sala de campanes, el tercer templet de arcbotants angulars i remat de templet.] (27-04-2000)
 • LLOP i BAYO, Francesc (19-01-2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; OSA MILLÁN, Sergio [Documentació fotogràfica del campanar i les campanes] (15-09-2019)
 • Quadrant solar
  El campanar compta amb un doble quadrant solar, de grans dimensions i formes mixtilínies.

   

  Rogle, roda de campanes
  A l'església parroquial hi ha dos rogles. Un té una estructura metàl·lica amb diversos elements decoratius i campanetes a les dos bandes de la part superior. Aquest està situat a presbiteri, a un lateral de l'altar major. L'altre està a la banda de dins de l'altar, prop del nínxol de Sant Pere i és de fusta.

   

  Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  AMANIDA DE PROJECTESFichas Campanarios Safor2010
  MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, DomingoFitxes Campanars de la Safor2010
  Paraula / Iglesia en ValenciaInauguración del campanario de San Pedro y confirmaciones1998
  21 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 07-08-2020

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sant Pere (refosa)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)1940110771

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Museu ParroquialSant Llorenç (B)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20133016
  Museu ParroquialCampana (A)ROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)1920ca3016
  Museu ParroquialCampana Horària (C)1950ca5072
  Sala de les campanesAve Maria (3)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194061131
  Sala de les campanesSantíssim Crist de la Sang (4)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194085356
  Sala de les campanesSantíssim Sacrament (5)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)1940103633
  Sala de les campanesSant Pere (6)BARBERÍ (RIUDELLOTS DE LA SELVA)1998110771
  Tercer cos del campanarSant Lluís (1)MANCLÚS, SALVADOR19694037
  Tercer cos del campanarSant Llorenç (2)PALLÉS, YSIDRO (BARCELONA)18554346
  Tercer cos del campanarCampanó (0)1850ca87381

 • TAVERNES DE LA VALLDIGNA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2021
  Convertir a PDF