Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume i Santa Anna - BENIDORM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 108)Data de construcció 1807-1812
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal del temple parroquial. És de planta quadrada i té dos cossos. El primer s'alça sobre un basament de pedra i després de l'última intervenció al campanar és completament llis. A una de les cares hi ha un altaret ceràmic amb la imatge de Sant Jaume peregrí i a altra està l'antiga placa dels caiguts resignificada. En aquesta cara també hi ha dos finestres per il·luminar l'interior de la torre. El segon cos es situa sobre una cornisa i té quatre finestres amb arc de mig punt. Aquestes estan emmarcades per unes pilastres toscanes (quatre per cada cara) que es situen sobre un basament i tenen sobre elles un entaulament. El terrat està delimitat per una balustrada amb pinacles als angles.

La torre disposa d'una escala que recorre el seu perímetre interior fins a arribar a la sala de les campanes. Des d'aquesta hi ha una de mà portàtil que empalma amb altra també de mà que puja fins al terrat.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat original Fins a la mecanització dels anys 60 les tres campanes estaven instal·lades amb truges de fusta, segurament de perfil semblant al tradicional local. Possiblement algunes d'elles tenien cordes als batalls per repicar-les des dels peus del campanar. La campana major tindria una maça horària exterior per tocar les hores.
Estat anterior L'any 1995 l'aspecte exterior del campanar era diferent, així com l'estat de conservació de les campanes. L'últim tram del primer cos tenia unes franges prop dels angles pintades amb un color diferent del campanar. Aquestes es repetien al segon cos i presentaven uns aplics ceràmics. Les finestres estaven emmarcades per una decoració que imitava els sillars de pedra. El terrat estava delimitat per una barana metal·lica amb pilars als angles.

En aquell moment tenia un conjunt de tres campanes, instal·lades totes elles al segon cos del campanar. Disposaven de truges de ferro de la foneria Roses i estaven mecanitzades amb motors de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual L'estat de conservació del campanar és bo i presenta l'aspecte exterior detallat a la descripció. A les finestres de la sala de les campanes hi ha diversos sistemes anti aus i algunes xarxes als angles. L'estat de conservació de les quatre campanes és bo. El conjunt està format per quatre bronzes que es situen a les finestres del segon cos. Totes elles estan instal·lades amb truges de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzades amb electromall monofàsic i motor d'impuls. Les dos xicotetes tenen uns batalls lligats i reforçats amb cable de seguretat i les dos grans altres amb un sistema de fixació rígida.
Campanes Té un conjunt de quatre campanes. La més xicoteta està dedicada a Santa Anna i va ser fosa l'any 2001 per Hermanos Portilla. De la mateixa foneria és la següent campana, dedicada a la Mare de Déu del Carme. La mitjana és de l'any 1954, fosa als tallers dels Hermanos Roses de Silla i dedicada al titular del temple parroquial. La major va ser fosa per Vicente Domingo Roses, pare dels anteriors i data de l'any 1922. Està dedicada a la Mare de Déu del Sofratge, patrona de Benidorm.
Tocs tradicionals de campanes La campana gran es feia servir per als tocs horaris. Segurament les tres que hi havia abans de la mecanització es tocaven des dels peus del campanar per mitjà de llargues cordes unides als respectius batalls. Es voltejaven des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Les quatre es repiquen i voltegen automàticament. La gran toca les hores amb repetició.
Intervencions Al llibre "Nomenclator de la diócesis de Valencia" de Sanchis Sivera es diu: " la iglesia actual fue construida en 1740 a 1780, quedando entonces el campanario a la altura del tejado, con una sola campana construida en 1771, y se terminó desde 1807 a 1812, fundiéndose otra campana en 1818, con los cañones de un buque contrabandista apresado, la que, inutilizada, se volvió a fundir en 1825, añadiéndose otra tercera."

L'any 1922 es va fondre la campana major als tallers de la foneria de Vicente Domingo Roses i és l'única que es va salvar de la destrucció del conjunt durant la Guerra Civil (1936-1939). En 1943 es va fondre una campana i en 1954 altra. Durant la dècada dels 60 la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida. Les truges de les campanes es canviaren per altres de ferro i les dotaren amb motor de vol continu i electromalls trifàsics.

Entorn de l'any 2001 estava badada la campana xicoteta i es baixaren totes del campanar, la primera per ser refosa i la resta per restaurar-les. A més de refondre la trencada, es va fondre una nova, de forma que el conjunt s'amplià. Electrorecamp va fabricar les truges de fusta de les quatre campanes i les va instal·lar a la torre. Totes elles es motoritzaren amb motors d'impuls i electromalls monofàsics.
Propostes Cal canviar el batall de les dos campanes grans per altres lligats.
Autor
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (27-07-1995)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de les campanes i actualització de les fitxes] (02-07-2019)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorTítolData
  GREMI DE CAMPANERS VALENCIANSDoble actuació del Campanomòbil – Benidorm i Castelló de la Plana (08-04-2000)2000
  GENERALITAT VALENCIANASubvencions de campanes 20012001
  ALEMANY BARCELÓ, Bárbara; WILSON, Charles M.Las campanas de la parroquia (anotaciones)2006
  EL PERIODICCultura restaura la fachada y el campanario de la iglesia de San Jaime de Benidorm2010
  PAGÉS, R.La reforma exterior de San Jaime ampliará el arco de la fachada y elevará12 metros el campanario2010
  PAGÉS, R.La reforma de San Jaime descarta ahora elevar el campanario para no poner en riesgo su estructura2010
  LÓPEZ, R.Volteo de Campanas a ritmo de misa por un error técnico2011
  18 Fotos

  Fitxes de les campanes

  Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 07-04-2020

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Virgen del Carmen, refosaROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194760125

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
  Sala de les campanesSanta Anna (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20014760
  Sala de les campanesMare de Déu del Carme (2)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)200165159
  Sala de les campanesSant Jaume (3)ROSES, HERMANOS (SILLA)195474235
  Sala de les campanesMare de Déu del Sofratge (4)ROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)192294481

  Rellotges

  Rellotge mecànic (1)


  Existent Parat

  Data de construcció 1950ca
  Descripció La maquinària del rellotge es guarda a l'interior del temple parroquial, al costat de la porta principal d'aquest. Està restaurat i guardat dins d'una vitrina per a la seua exposició.

  Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan (02-07-2019)
  Actualització 07-04-2020
  1 Fotos
  Inventari general de rellotges
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • BENIDORM: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 20-05-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 33 Visitants: 33 Usuaris: 0