Inventari de Campanes

Ermita del Santíssim Crist del Miracle - LA LLOSA DE RANES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 1066)Data de construcció Segle XVIII. Renovada per 1940
Descripció L'ermita del Crist compta amb un campanar, ubicat en un lateral de la façana principal del temple. Es tracta d'una torre de planta quadrada i reduïdes dimensions amb Sala de Campanes i quatre finestres. Té una coberta a quatre aigües i està rematat per una creu amb veleta.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual El campanar es troba en bon estat de conservació, pintat l'exterior al igual que la resta de l'ermita. La campana conserva la instal·lació tradicional amb la truja de fusta i batall lligat. Està ubicada en una de les finestres del campanar.
Campanes La campana va ser fosa en l'any 1939. Tot i que la marca de fàbrica és la de Juan Bautista Roses Soler la campana va ser fosa pels seus nebots de Silla, ja que els elements decoratius remeten a les campanes de la foneria Roses de Silla. Després de beneïda es va pujar al campanar.
Tocs tradicionals de campanes La campana es voltejaria manualment des de la sala de les campanes.
Intervencions El campanar va ser construït durant la dècada dels anys 40, dins de les obres de remodelació de l'ermita que tingueren lloc en acabar la Guerra Civil (1936-1939). En 1998 va ser restaurat.
Propostes Vist el regular estat en que es troba la campana deuria ser restaurada, per tal de que torne a tocar. La truja deu ser restaurada, conservant les màximes parts possibles i canviant aquelles que no asseguren l'estabilitat de la campana. Es podria mecanitzar amb motor d'impulsos, que imite l'estil tradicional de tocar i permeta tocar-la manualment. El batall es deu reforçar amb cable de seguretat.
Autors de la fitxa de la torre
 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (30-03-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (30-06-2015)
 • 4 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 01-08-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les CampanesSant TomàsROSES, HERMANOS (SILLA)19394973

 • LA LLOSA DE RANES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 24-02-2020
  Convertir a PDF