Inventari de Campanes

Ermita de Sant Marc - MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 10586)


Data de construcció 1856, restaurada en 1916
Descripció L'espadanya està situada als peus de l'ermita, sobre la porta principal. És de rajola i presenta dos pilars amb unes motllures superiors que estan coronades per un arc també de rajola.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo. La campana està situada a l'espadanya de l'ermita amb truja de fusta de perfil tradicional local. Els rodaments descansen sobre uns coixinets de fusta que estan dins del mur de l'espadanya. Té un cigonyal per voltejar-la i batall lligat.
Campanes Té una campana anepígrafa i amb instal·lació tradicional.
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual de la campana per mitjà d'una corda o cadena al cigonyal.
Intervencions L'ermita es va reconstruir l'any 1856 després de la destrucció de l'anterior durant la Primera Guerra Carlina. Possiblement es va reconstruir en l'any 1916 quan efectuaren unes importants obres de rehabilitació. La campana possiblement es va adquirir en aquesta data o a mitjans del segle XX.
Propostes Es devia fer de forma regular un manteniment de la instal·lació de la campana per assegurar l'estabilitat del conjunt. En cas de restauració deuen ser conservats tots els elements possibles, ja que es tracta d'una instal·lació tradicional. Tan sols s'admetrà el canvi de peces que no asseguren l'estabilitat del conjunt i les noves deuen seguir el perfil i formes de les canviades.
Autors
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (22-07-2019)
 • 3 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 11-05-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaCampana (1)1940ca4037

 • MORELLA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-09-2021
  Convertir a PDF