Inventari de Campanes

Ermita del Crist de la Pietat - ALFAFARA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 10384)


Data de construcció 1900ca
Descripció A la part superior de la façana principal de l'ermita hi ha un frontó de formes mixtilínies al qual està insert la finestra amb la campana. Aquesta té un arc rebaixat.
Estat original La campana estaria instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local i dotada amb accessoris per tocar-la des de l'interior de l'ermita.
Estat actual L'estat de conservació de l'espadanya és bo. La campana està instal·lada a l'espadanya de l'ermita amb truja de ferro. Conserva el batall antic i disposa d'un cigonyal per voltejar-la des de l'interior de l'ermita.
Campanes La campana sols té tres xifres per indicar la data de fosa (164). Possiblement falte l'última xifra i per tant es situaria la seua fosa entorn de 1640.
Tocs actuals de campanes Volteig de la campana per mitjà d'una corda unida al cigonyal.
Intervencions L'ermita es va reconstruir a principis del segle XX i és possible que la campana estiguera ja instal·lada a l'antiga. Als anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús va canviar la truja per una nova de ferro.
Propostes La truja actual s'ha de canviar per altra nova de fusta de perfil tradicional local. Es recomana conservar el seu toc manual, no obstant això també es podria mecanitzar amb motor d'impuls.
Notes Informació de la construcció de l'ermita de http://www.manuserran.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1432:ermita-del-cristo-de-la-piedad&catid=94&Itemid=465
Autors
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (24-11-2019)
 • 2 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 10-04-2020

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaSanta Maria (1)1640ca4037

 • ALFAFARA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 25-11-2020
  Convertir a PDF