Santa Bàrbera (1) - Parròquia de Sant Josep - BENISUERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 9984)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 41
Altura del bronze 37
Vora 4,8
Pes aproximat 40
FonedorROSES VILA, DOMINGO (BENISSODA)
Any fosa 1840
Descripció La campana compta al terç amb la següent inscripció en valencià i espanyol: "# SANTA # BARBERA # ANO # 1840 # #". En ella indica l'advocació a la que està dedicada, Santa Bàrbera, que tradicionalment era invocada com a protectora front a les tronades i mals atmosfèrics. En una societat principalment agrícola aquesta protecció resultava fonamental, ja que una mala tronada podria causar la pèrdua de les collites i en conseqüència fam per als veïns del poble. Per un altra banda l'any correctament escrit deuria dir: "AÑO".
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"# SANTA # BARBERA # ANO # 1840 # #"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (Custòdia)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que sols es voltejava des del interior del temple amb una corda unida a un cigonyal.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, a més d'un cigonyal i una corda per voltejar-la des de l'interior del temple parroquial.
Estat anterior Abans de la restauració la campana estava en regular estat, instal·lada amb truja de ferro Rosas a la finestra del campanar. Comptava amb motor d'impulsos i electromall per tocar automàticament. La truja conservava el cigonyal que s'utilitzava per voltejar-la abans de mecanitzar-la. La campana estava mal orientada, ja que mirava cap al interior en lloc de fer-ho al exterior.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, sistemes que imiten el toc tradicional i permeten els manuals. Finalment compta amb un batall ben lligat i repretat, reforçat a més amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall.
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1840, segurament en un corral del poble o un camp dels voltants. No està signada, no obstant sembla obra del campaner Domingo Roses Vila, campaner de Benissoda i que es va establir en Atzeneta d'Albaida. La custòdia es característica d'aquest fonedor, així com la tipologia de lletra i la forma de fer la creu.

Entorn a 1970 o els 80 es va canviar la truja per altra de ferro, sembla que de la casa Rosas de Torredonjimeno (Jaén). Abans de 2010 ja havia estat mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. En eixe any Electrorecamp S.L. la va baixar del campanar amb la campana major per netejar-la per dins i fora, instal·lant una nova truja de fusta i canviant també l'electromall per altre monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ELECTRORECAMP S.L (2009)
 • BOIX BOIX, José Andrés (08-09-2010)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (06-02-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-04-2015
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-01-2021
  Convertir a PDF