Mare de Déu del Castell (8) - Parròquia dels Sants Vicents - CORBERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 9983)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 103
Altura del bronze 79
Vora 11
Pes aproximat 633
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1950
Descripció Compta la campana amb aquesta inscripció al terç: "# VIRGEN DEL CASTILLO EN LA INAUGURACION DEL NUEVO TEMPLO PARROQUIAL". En ella trobem en primer lloc l'advocació a la que està dedicada la campana, la Mare de Déu del Castell, patrona de la població; seguidament indica que es va fondre en l'any de inaguració de l'actual temple, celebrat en 1950. Al mig està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu trobem la següent: "# # # AÑO SANTO MCML. VILLA Y HONOR DE CORBERA #". En ella està l'any de fosa, en aquest cas durant l'any Jubilar del 1950 i el nom del poble. La costum de que les inscripcions indiquen el nom del poble es va generalitzar a partir de 1939, després que centenars de campanes es retiraren de les seues torres durant la Guerra Civil (1936-1939), sense un inventari o control. Per tant no varen retornar moltes a las llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren.
Espatlla (H) (cordó gruix)
Terç (T) (2 cordons)
"# VIRGEN DEL CASTILLO. EN LA INAUGURACION DEL NUEVO TEMPLO PARROQUIAL"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) (Mare de Déu de Covadonga)
(09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # # AÑO SANTO MCML. VILLA Y HONOR DE CORBERA #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes. A més es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP.
Estat original Comptava amb truja de fusta, segurament instal·lada per la casa fonedora, estant ubicada a la mateixa finestra que actualment. Suposem que a més comptaria amb una llarga corda unida al batall que arribaria fins als peus del campanar.
Estat anterior Fins la restauració de 2012 comptava amb truja de ferro de la casa Manclús, estant a més mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Aquesta instal·lació no imitava els tocs tradicionals ni facilitava tocar manualment.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada amb truja de fusta de fusta a la Sala de les Campanes. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Finalment compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos, electroamall
Intervencions En l'any 1950, com indiquen les inscripcions, es va fondre aquesta campana amb motiu de la inaguració del nou temple parroquial. Es va fer als tallers dels Hnos Roses de Silla (València), sent beneïda i finalment quedà instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta. En març de 1956 la casa Manclús va mecanitzar-la, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i martell. En 2012 es va restaurar a càrrec d'Electrorecamp, que va baixar la campana de la torre per netejar-la per dins i fora, renovant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Va ser instal·lada a la seua finestra i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Aquest treballs comptaren amb ajuda de la Diputació de València.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ELECTRORECAMP (28-07-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (17-09-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-12-2015
31 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF