Sant Josep (6) - Parròquia dels Sants Vicents - CORBERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 9981)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 77
Altura del bronze 61,5
Vora 7,4
Pes aproximat (en quilos) 264
Any fosa 1758
Descripció Compta amb aquesta inscripció en llatí: "## SANCTE # IOSEPH # ORA PRO NOBIS # ANNO # 1758 #"; que podem traduir com: "SANT JOSEP PREGA PER NOSALTRES ANY 1758". Es tracta d'una senzilla oració que deriva de les Letanies dels Sants, cantades en les algunes celebracions litúrgiques de l'Església i molt habitual a les inscripcions de les campanes a partir del segle XVI.
Anses Anses antropomorfes.
Espatlla (H) (3 cordons)
Terç (T) (cordó)
"## SANCTE # IOSEPH # ORA PRO NOBIS # ANNO # 1758 #"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (imatge de Sant Josep)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes. A més es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP.
Estat original Comptava amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià. Possiblement tenia una ballesta per tocar-la manualment i una corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Fins la restauració de 2012 comptava amb truja de ferro de la casa Manclús, estant a més mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Aquesta instal·lació no imitava els tocs tradicionals ni facilitava tocar manualment.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada amb truja de fusta de fusta a la Sala de les Campanes. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Finalment compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos, electromall
Intervencions La campana es va fondre l'any 1758, segurament per un fonedor ambulant, que la faria prop del poble o en algun corral del municipi. Seria beneïda i ubicada a l'antic campanar parroquial. Durant la Guerra Civil Española (1936-1939) aquest campanar va ser enderrocat i afortunadament la campana, junt a un altra més gran, es va salvar. Entorn a 1950, quan acabaren les obres de la nova torre, seria pujada i ubicada al a finestra que ocupa actualment.

En març de 1956 la casa Manclús va mecanitzar-la, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i martell. En 2012 es va restaurar a càrrec d'Electrorecamp, que va baixar la campana de la torre per netejar-la per dins i fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Va ser instal·lada a la seua finestra i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Aquest treballs comptaren amb ajuda de la Diputació de València.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • ELECTRORECAMP (05-05-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (17-09-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-10-2014
22 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 80 Visitants: 79 Usuaris: 1 - servidor