D'hores (B) - Ajuntament - FORCALL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 9978)

Localització Espadanya
Diàmetre 100
Pes aproximat 379
FonedorQUINTANA
Descripció La campana presenta dos grups de dos cordons al terç. Entre aquests apareix la següent inscripció en espanyol: "JESUS MARIA Y JOSE AÑO I887". En ella apareixen els noms de les tres persones de la Sagrada Família, fet habitual a les campanes des del segle XVII fins al XX, i l'any de fosa. L'espai que deixa lliure la inscripció està ocupada per diversos triangles decorats. Aquests motius es repeteixen a una garlanda també present al terç. Al mig disposa d'una gran creu de calvari radiant i al mig peu quatre cordons. La creu de la campana és igual que la documentada a la C.3 de la parròquia d'Herbés, motiu pel qual es pot atribuir-la al mateix fonedor, conegut sols pel cognom Quintana.
Terç (T) (2 cordons)
"JESUS MARIA Y JOSE AÑO I887" (sanefa amb triangles decorats)
(2 cordons)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (creu de calvari radiant)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes En funcionament el mecanisme mecànic per al toc de les hores.
Truja Biga de ferro
Estat actual La campana està instal·lada en una estructura metàl·lica que corona la façana principal de l'ajuntament, baix de la campana dels quarts. Conserva l'antiga maça horària que està en funcionament amb un motor de tir i també té un batall lligat.
Mecanismes de toc (09) maça horària
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Campana romana. Sembla una campana del segle XIX (nota de MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier). El diàmetre és aproximat.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (12-05-2009)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (24-04-2010)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (13-06-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-07-2021
5 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-10-2021
  Convertir a PDF