Campaneta (1) - Ermita de Sant Josep - FORCALL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 9975)

Localització Espadanya
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorPALLÉS, YSIDRO (BARCELONA)
Any fosa 1860
Descripció La campana sols compta amb la marca de fàbrica al mig: "YSIDORUS PALLES / ME FECIT / BARCINONE". Aquest és un element habitual a les campanes industrials i es traduieix com: "ISIDRO PALLES / EM VA FER / BARCELONA". Baix trobem la data de fosa als dos costat de la marca de fàbrica: "18 / 60".
Terç (T) (cordó)
(2 cordons)
(sanefa vegetal)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (marca de fàbrica) "YSIDORUS PALLES / ME FECIT / BARCINONE" / "18 / 60"
(06) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(3 cordons)
Peu (cordó)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de dins de l'ermita.
Tocs actuals de campanes Conserva els tocs tradicionals.
Truja Truja de fusta antiga
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, ubicada a l'espadanya de l'Ermita. Conserva la instal·lació tradicional: una truja de fusta de perfil tradicional local (possiblement tan antiga com la campana), ferratges i cigonyal amb un cable per voltejar-la des del propi ermitori. Té batall lligat.
Mecanismes de toc (03) (cigonyal)
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1860 als tallers de Isidro Pallés de Barcelona. És una campana ja industrial, fosa de forma seriada, motiu pel qual no figuren més inscripcions apart de les de la data de fosa i la marca de fàbrica.
Propostes Es deuria fer de forma regular un manteniment de la instal·lació de la campana per assegurar l'estabilitat del conjunt. En cas de restauració deuen ser conservats tots els elements possibles, ja que es tracta d'una instal·lació tradicional. Tan sols s'admetrà el canvi de peces que no asseguren l'estabilitat del conjunt i les noves deuen seguir el perfil i formes de les canviades.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes El diámetre és aproximat.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (12-05-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (31-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-07-2018
3 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF