La Gran (3) - Parròquia de Santa Maria Magdalena de Benifaraig - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 9915)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 84
Altura del bronze 70
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 343
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1946
Descripció La campana comta amb un conjunt d'inscripcions en llatí. En primer lloc trobem al terç aquesta inscripció: "# BENIFARAIG VI AUGUSTI MCMXLIV". Aquesta es pot traduir com: "# BENIFARAIG 6 D'AGOST DE 1946". En ella indica el lloc per al que va ser fosa i la data de la seua benedicció. El element més significatiu és que indica el nom del lloc per al que va ser fosa, fet vinculat a la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939). Durant aquesta es retiraren dels campanars centenars de bronzes, sense cap control ni inventari, fet que no va permetre recuperar-les a partir de 1939 al no indicar-ho les inscripcions. Per aquest motiu es va convertir en molt habitual el fet d'indicar el nom del poble.

Seguidament trobem aquesta inscripció: "CHRISTO JESU / VERO DEO VERO HOMINI"; que es pot traduir com: "JESUS CRIST / VERTADER DEU I VERTADER HOME". Aquesta segurament fa referència al patró de Benifaraig, el Santíssim Crist Vertader. Al mig, baix de la creu trobem un nom, que possiblement es tracte del rector: "PETRUS RUIZ TOMAS". Seguidament està la marca de fàbrica, element característic de les foneries industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu té aquesta inscripció: "IN DILECTAE DEVOTIONIS MONUMENTUM HOC AES SACRUM OFFERT". La seua traducció podria ser: "OFERIM AQUEST SAGRAT BRONZE EN SENYAL DE PREDILECTA DEVOCIÓ". Aquesta es una nova referència al Crist.
Terç (T) (2 cordons) /
"# BENIFARAIG VI AUGUSTI MCMXLIV"
(2 cordons) /
(06) "CHRISTO JESU / VERO DEO VERO HOMINI"
(02) (04) (08) (10) (garlanda)
Mig (M) (00) (monograma de Maria)
(03) (Escut Franquista)
(06) (Creu) "PETRUS RUIZ TOMAS"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"IN DILECTAE DEVOTIONIS MONUMENTUM HOC AES SACRUM OFFERT" /
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes i possiblement es repicara des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall. Tocava les hores de dia i de nit.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament. Toca les Hores.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat original Comptaria amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, així com una llarga corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar. En el mig peu presenta marques de desgast, possiblement per causa d'un martell que era accionat pel rellotge i servia per tocar les hores.
Estat anterior Des de la mecanització als anys 70 o 80 comptaria amb un electromall trifàsic, de lenta resposta i que ha estat canviat per un monofàsic.
Estat actual La campana es troba instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic, comptant a més amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat, així com soquet. L'estat actual de la campana no afavoreix la correcta conservació de la peça ni té cap vinculació amb la tradició local. Per tant, es deuria promoure la restauració de la mateixa, baixant-la del campanar per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil valencià i finalment el motor de vol continu per un d'impulsos, que permeten el toc manual de la campana i imiten l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc (03) Electromall monofàsic, (09) motor de vol continu.
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1946, desconeixem si a partir d'una campana més antiga que es va badar. La foneria dels Hnos Roses de Silla (València) es va encarregar del procés. La seua benedicció deuria ser el dia 6 d'agost del mateix any, dia en que Benifaraig celebra la festa del Santíssim Crist Vertader, el seu patró. La campana quedaria finalment instal·lada amb truja de fusta. Entorn als anys 70 o 80 la casa Manclús va mecanitzar-la amb motor de vol continu i electromall trifàsic, canviant a més la truja de fusta per altra de ferro.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un edifici protegit (Bé de Rellevància Local). No obstant, i degut a l'interès extraordinari de la seua decoració i epigrafia hauria de ser incoat expedient de Bé Moble d'Interés Cultural.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (17-02-2009)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (31-01-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-04-2015
31 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 67 Visitants: 67 Usuaris: 0