Sants Isidre i Magdalena (2) - Parròquia de Santa Maria Magdalena de Benifaraig - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 9914)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 72
Altura del bronze 60
Vora 7
Pes aproximat 216
FonedorQUILES, MANUEL
Any fosa 1878
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç en llatí: "# S ISIDRI ET MARIA MAGDALENA ORATE PRO NOBIS". Aquesta completa seria: "SANCTI ISIDRI ET MARIA MAGDALENA ORATE PRO NOBIS"; i es pot traduir com: "SANTS ISIDRE I MARIA MAGDALENA PREGEU PER NOSALTRES". En ella es sol·licita la protecció de Santa Maria Magdalena i Sant Isidre Llaurador i és una aclamació molt habitual entre la religiositat popular per implorar la protecció dels sants, en aquest cas de la titular del temple parroquial i un sant tradicionalment implorat per buscar la protecció dels cultius agrícoles. Aquesta té origen en les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església. Finalment al mig peu trobem el nom del fonedor i la data de fosa: "MANUEL QUILES / ME FUNDI AÑO I878". La paraula "fundió" està incompleta, ja quan es va soldar s'esborrà l'ultima lletra.
Anses Anses amb decoracions antropomorfes.
Terç (T) (Cordó) /
"# S ISIDRI ET MARIA MAGDALENA ORATE PRO NOBIS" /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal i deus escales als costats)
(06) (Immaculada)
Mig peu (MP) (06) (marca de fàbrica) "MANUEL QUILES / ME FUNDIO AÑO I878" /
(5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes. Possiblement repicara des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta Manclús.
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Tindria una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar. Possiblement comptara amb una ballesta.
Estat anterior Fins la restauració de 2009 estava en regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la casa Manclús. Comptava amb motor de vol continu i electromall trifàsic per tocar automàticament.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil valencià. Compta amb motor d'impulsos i electromall monofàsic per tocar-la. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat, a més de una ballesta per al toc manual.
Mecanismes de toc (03) ballesta, (09) motor d'impulsos i eletromall.
Intervencions En l'any 1878 va ser fosa per Manuel Quiles, mestre campaner de la ciutat de València, possiblement a partir d'una campana més antiga que es va trencar. Després de fosa es va beneir i finalment va ser pujada al campanar. Entorn als anys 70 o 80 la casa Manclús va mecanitzar-la amb motor de vol continu i electromall trifàsic, canviant a més la truja de fusta per altra de ferro. En gener de 2009 es va badar i va ser baixada el 17-02-2009 per soldar-la i reposar la truja de fusta. Finalment va quedar de nou instal·lada a la seua finestra de la Sala de les Campanes i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. La restauració va ser pagada amb fons de la Parròquia i subvenció de la Generalitat Valenciana.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un edifici protegit (Bé de Rellevància Local). No obstant, i degut a l'interès extraordinari de la seua decoració i epigrafia hauria de ser incoat expedient de Bé Moble d'Interés Cultural.
Valoració Campana interessant. En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc (17-02-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (31-01-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-04-2015
34 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF