Àngel de la Guarda (1) - Parròquia de Santa Maria Magdalena - MONCOFA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 9893)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 65
Altura del bronze 54
Vora 7
Pes aproximat 159
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció Compta en primer lloc amb aquesta inscripció al terç: "ANGEL DE LA GUARDA. IN CONSPECTU ANGELORUM PSALLAM TIBI PSALLAM TIBI DEUS MEUS. - MONCOFA AÑO 1940." La part en llatí correspon a les vespres de les celebracions dels Sants Àngels, tant dels Custodis com dels Arcàngels. La traducció al valencià podria ser: "ET CANTARAN ELS ÀNGELS SENYOR EN LA TEUA PRESÈNCIA, DÉU MEU". Per altra banda no és casual el fet de que figure el nom del poble a les inscripcions. Està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.

Al mig presenta la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)". Al mig peu té aquesta inscripció: "DIRECCION GENERAL DE REGIONES DEVASTADAS COLOCADA BAJO LA DIRECCION DEL SR. INGENIERO D. ANTONIO CAÑETE HEREDIA.". Aquesta fa pensar que la campana va ser pagada per Regiones Devastadas.
Terç (T) (2 cordons)
"ANGEL DE LA GUARDA. IN CONSPECTU ANGELORUM PSALLAM TIBI PSALLAM TIBI DEUS MEUS. - MONCOFA AÑO 1940."
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (garlanda)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)"
(06) (Monograma de Maria)
(09) (Àguila de Sant Joan)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"DIRECCION GENERAL DE REGIONES DEVASTADAS COLOCADA BAJO LA DIRECCION DEL SR. INGENIERO D. ANTONIO CAÑETE HEREDIA."
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que el toc es limitava al volteig manual des de la mateixa Sala de les Camapanes.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat original Quan es va instal·lar en 1940 disposava de truja de fusta de perfil tradicional valencià, feta per la casa fonedora. Disposaria a més d'accesoris per al toc manual.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a la finestra est del campanar. Disposa de truja de ferro de la casa Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu.
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1940 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla, junt a dos campanes més. Com hem senyalat, possiblement va ser encarregada per la Dirección General de Regiones Devastadas, motiu pel qual figura a les inscripcions. L'any 1967 es va signar amb la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la mecanització del conjunt de campanes. En el cas d'aquesta es va instal·lar una nova truja de ferro i un motor de vol continu.
Propostes La campana deu ser restaurada. En primer lloc el bronze es deu netejar per dins i per fora, de forma que s'elimine la brutícia que acumula el bronze. La truja de ferro actual es deuria canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment, el motor de vol continu deu ser renovat per un d'impuls, que permeta els tocs manuals i imite els tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • BUIGUES METOLA, Marcos (27-01-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (19-02-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-02-2017
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-04-2021
  Convertir a PDF