Sant Antoni Abat (3) - Parròquia de Santa Maria Magdalena - MONCOFA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 9891)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 89
Altura del bronze 70
Vora 10
Pes aproximat 408
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc, té aquesta inscripció al terç: "✱ SAN ANTONIO ABAD ✱ ✱ MONCOFAR AÑO 1940 ✱ ". En ella indica l'advocació a la que està dedicada, el nom de la població i la data de fosa. No és casual el fet de que figure el nom del poble a les inscripcions. Està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.

Seguidament, al mig, trobe aquesta inscripció: "BEATUS VIR QUI INVEN / TUSEST SINE MACULA". Aquesta correctament escrita seria: "BEATUS VIR QUI INVENTUS EST SINE MACULA". Es tracta d'un fragment de la lectura de les Primeres Vespres del Comú dels Confessors no Pontífexs, que es pot traduir com: "FELIÇ L'HOME QUE ES TROBAT SENSE PECAT". En aquest cas fa referència a Sant Antoni Abat, anacoreta del desert de Tebaida, reconegut per la resistència mostrada a les temptacions del Dimoni. També al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)". Al mig peu té aquesta inscripció: "DIRECCION GENERAL DE REGIONES DEVASTADAS - COLOCADA BAJO LA DIRECCION DEL SR. INGENIERO D. ANTONIO CAÑETE HEREDIA.". Aquesta fa pensar que la campana va ser pagada per Regiones Devastadas.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SAN ANTONIO ABAD ✱ ✱ MONCOFAR AÑO 1940 ✱ "
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) "BEATUS VIR QUI INVEN / TUSEST SINE MACULA"
(06) (imatge de Sant Antoni Abat)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"DIRECCION GENERAL DE REGIONES DEVASTADAS COLOCADA BAJO LA DIRECCION DEL SR. INGENIERO D. ANTONIO CAÑETE HEREDIA."
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segurament es repicaria des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall i voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes No es toca per estar trencada.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat original Quan es va instal·lar en 1940 disposava de truja de fusta de perfil tradicional valencià, feta per la casa fonedora. Disposaria a més d'accesoris per al toc manual i una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus de la torre.
Estat anterior Abans de 2009 disposava d'un electromall trifàsic (conservat en part), mecanisme de lenta resposta.
Estat actual La campana està trencada i presenta un badat al llavi. Es troba instal·lada a la finestra est del campanar. Disposa de truja de ferro de la casa Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic, mecanismes que estan desconectats per estar trencada la campana. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1940 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla, junt a dos campanes més. Com hem senyalat, possiblement va ser encarregada per la Dirección General de Regiones Devastadas, motiu pel qual figura a les inscripcions. L'any 1967 es va signar amb la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la mecanització del conjunt de campanes. En el cas d'aquesta es va instal·lar una nova truja de ferro, un motor de vol continu i un electromall trifàsic. En 2009 es va canviar l'electromall per un nou, de tipus monofàsic. Posteriorment a aquesta data s'ha badat.
Propostes La campana deu ser refosa, ja que el badat que té distorsiona per complet la sonoritat del bronze. La nova campana es deu insta·lar amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzar amb motor d'impuls, conservant l'electromall monofàsic de l'actual campana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • BUIGUES METOLA, Marcos (27-01-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (19-02-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-02-2017
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-01-2021
  Convertir a PDF