Santa Maria Magdalena (4) - Parròquia de Santa Maria Magdalena - MONCOFA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 9890)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 114
Altura del bronze 80
Vora 12
Pes aproximat 858
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció Compta en primer lloc amb aquesta inscripció al terç: "✱ SANTA MARIA MAGDALENA PER MAGDALENAE LACRIMAS PECCATA NOSTRA DILUAS MONCOFAR AÑO 1941". En primer lloc, indica que està dedicada a Santa Maria Magdalena, titular del temple parroquial i patrona del poble. La inscripció en llatí es pot traduir com: "PER LES LLÀGRIMES DE LA MAGDALENA QUEDEN ESBORRATS ELS NOSTRES PECATS". Aquesta inscripció forma part de l'Ofici de Laudes de la festivitat de Santa Maria Magdalena, concretament de l'himne en honor a la santa. No és casual el fet de que figure el nom del poble a les inscripcions. Està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.

Al mig té la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)". Al mig peu té aquesta inscripció: "✱ DIRECCION GENERAL DE REGIONES DEVASTADAS - COLOCADA BAJO LA DIRECCION DEL SR. INGENIERO D. ANTONIO CAÑETE HEREDIA.". Aquesta fa pensar que la campana va ser pagada per Regiones Devastadas.

Terç (T) (2 cordons)
"✱ SANTA MARIA MAGDALENA PER MAGDALENAE LACRIMAS PECCATA NOSTRA DILUAS MONCOFAR AÑO 1941"
(2 cordons).
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Escut Nacional)
(06) (Custòdia)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
✱ DIRECCION GENERAL DE REGIONES DEVASTADAS - COLOCADA BAJO LA DIRECCION DEL SR. INGENIERO D. ANTONIO CAÑETE HEREDIA"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocava les hores per mitjà d'una maça exterior. Segurament es repicaria des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall i voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament. Toca les hores.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat original Quan es va instal·lar en 1940 disposava de truja de fusta de perfil tradicional valencià, feta per la casa fonedora. Disposaria a més d'accesoris per al toc manual i una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus de la torre.
Estat anterior Abans de 2009 disposava d'un electromall trifàsic (conservat en part), mecanisme de lenta resposta.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a la finestra est del campanar. Disposa de truja de ferro de la casa Manclús i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1941 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla, per completar el conjunt de tres campanes foses l'any anterior. Com hem senyalat, possiblement va ser encarregada per la Dirección General de Regiones Devastadas, motiu pel qual figura a les inscripcions. L'any 1967 es va signar amb la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la mecanització del conjunt de campanes. En el cas d'aquesta es va instal·lar una nova truja de ferro, un motor de vol continu i un electromall trifàsic. En 2009 es va canviar l'electromall per un nou, de tipus monofàsic i el motor de vol continu per un d'impuls.
Propostes La campana deu ser restaurada. En primer lloc el bronze es deu netejar per dins i per fora, de forma que s'elimine la brutícia que acumula el bronze. La truja de ferro actual es deuria canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià, de forma que es milloraria l'estabilitat del conjunt i la sonoritat de la campana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • BUIGUES METOLA, Marcos (27-01-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (19-02-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-02-2017
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF